News

07.12.2023
1371

В УжНУ відбулася VII регіональна науково-практична конференція “Інформаційні технології у житті студентів та молодих науковців Закарпаття”

 В УжНУ  відбулася VII регіональна науково-практична конференція “Інформаційні технології у житті студентів та молодих науковців Закарпаття”

 30 листопада у стінах фізичного факультету Ужгородського національного університету відбулась VII регіональна науково-практична конференція “Інформаційні технології у житті студентів та молодих науковців Закарпаття”.

Завідувач кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки Василь Різак

Організаторами наукового форуму стали кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки Ужгородського національного університету, Закарпатське   фізичне товариство та Закарпатський осередок Академії технологічних наук України. 

 Організатори завдячують спонсорській підтримці Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА, в особі директора Мар’яни Марусинець.

Директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Мар’яна Марусинець 

До дискусії також долучились студенти та науковці Національного авіаційного університету, Національного університету «Чернігівська політехніка», Львівського національного університету ім. Івана Франка, Хортицької національної академії, Класичного приватного університету, Національного університету «Запорізька політехніка» та інших вишів України.

Конференція розпочалась вітальним словом професора та завідувача кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки Василя Різака, який побажав учасникам плідної роботи, а почесним гостям подякував за можливість бути присутніми: «Дивлячись на цю велику заповнену залу, хочу наголосити, що у нас повністю є можливість змінити рівень даної конференції на всеукраїнську. Будемо  докладати для цього всі наші зусилля!». 

Також Василь Михайлович передав вітання від очільника організаційного комітету конференції – Заслуженого лікаря України, президента Української асоціації нейрохірургів, члена тренувального комітету Європейської асоціації нейрохірургічних товариств та ректора Ужгородського національного університету Володимира Смоланки.

До учасників конференції також звернулися заступник голови ЗОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Пацкан; начальник Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич; начальник відділу вищої, професійно-технічної освіти  і науки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Оксана Довганич; заступник начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції НПУ Михайло Танчинець; завідувач Ужгородської лабораторії матеріалів оптоелектроніки та фотоніки ІПРІ НАН України Василь Рубіш.

 Співпраця Закарпатської ОВА та кафедри ТЕІБ зміцнюється із кожним науковим заходом. У вітальному слові заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан зауважив, що тема кіберзахисту та кібергігієни є надзвичайно актуальною і важливою саме для підростаючого покоління, яке зміцнить захист нашої держави.

Заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан

 Представник Генштабу ЗСУ звернувся до студентів і зазначив: «Бажаю всім здоров’я! Деякі доповіді викликали зацікавлення у моїх колег, які теж долучились до конференції, щоб послухати та взяти цінну для себе інформацію. Наш захист для держави виявляється не лише у швидкості та хоробрості. Найкраща армія світу – це взаємодія технологій, які Ви маєте змогу очолити. Зараз, як ніколи, країні потрібні нові розробки, які я побачив у  програмі конференції. Мрійте не лише про перемогу, а й про якісне відновлення країни! ».

Представник Генштабу ЗСУ

До привітань приєднався проректор з навчальної роботи Національного авіаційного університету, Президент ГО «Асоціація спеціалістів кібербезпеки» Олександр Корченко: «Хочу привітати всіх учасників конференції! Тема семінару  є дуже актуальною для теперішньої ситуації у країні та світі. Маю надію, що практичні здобутки доповідачів наповнять галузь кібербезпеки новими знаннями. Радий, що залучена не тільки молодь, а й науковці різних ВНЗ. Національний авіаційний університет завжди готовий до співпраці. Миру нам та перемоги!»

Проректор з навчальної роботи НАУ Олександр Корченко

Начальник відділу вищої, професійно-технічної освіти і науки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Оксана Довганич  підкреслила, що найбільшою вдячністю за нашу співпрацю є те, що студенти активно включаються в роботу, а науковці з більшим досвідом їм допомагають: «Дякуємо адміністрації закладу за Вашу нелегку роботу у такий час та бажаємо, щоб ця праця принесла корисні плоди для всієї країни. Слава Україні!»

Начальник відділу вищої, професійно-технічної освіти і науки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ЗОВА Оксана Довганич  

 Також серед почесних гостей були екс-директор департаменту Служби зовнішньої розвідки України Михайло Шелест 

та  національний радник ООН в Україні з кібердипломатії Олег Гайдук.

Начальник управління Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич  розповів, що кафедра ТЕІБ та управління Держспецзв’язку взаємодіє при кожній конференції, що є дуже цінно: «Дякую також Закарпатській ОВА за підтримку у нашій співпраці, яка вже приносить країні чудових фахівців з кібербезпеки! Приємно бачити,що зараз студентів на цьому напрямку стає більше,і наші можливості теж примножуються!».

Начальник управління Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич

Заступник начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Михайло Танчинець додав, що конференція організована на вищому рівні, а теми доповідей викликають інтерес не тільки у науковців, а й у держслужбовців,тому сподіваємось, що спільні проєкти  НПУ з кафедрою ТЕІБ будуть тільки зростати!

Заступник начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Михайло Танчинець

Василь Рубіш, академік Академії технологічних наук, зауважив, що всі попередні конференції кафедри ТЕІБ завжди проходили на достойному науковому рівні, та висловив впевненість, що ця не буде винятком.

Академік Академії технологічних наук Василь Рубіш

Привітання від керівництва фізичного факультету УжНУ висловив заступник декана з наукової роботи Олександр Гомонай.

 Тематика конференції була зосереджена на прикладних дослідження в галузі інформаційно-комунікаційних технологій  та ІТ-інноваціях для науки та освіти.

Про актуальність штучного інтелекту розповіли доповідали Павло Данилюк, Сергій Скоблей, Микита Свідзінський та Тарас Гряділь.

 

Представники Збройних Сил України відзначили доповіді про сферу  захисту національної безпеки, а саме доповідачів Олександра Дудкіна, Владислава Васильчука та Ніколетту Носок.

 Предмет  захисту інформації в свої проєктах розкрили Мирослава Місяйло, Василь Микита, Вікторія  Анткевич та Дмитро Решетар.

 Особисті розробки у галузі апаратної складової  техніки представили Любомир Боценюк, Павло Ігнатоля, Володимир Копинець, Микита Свідзінський та Валентин Махров.

За найкращі доповіді журі нагородило учасників призами: І місце  - аспірант кафедри ТЕІБ Любомир Боценюк,ІІ місце – аспірант кафедри ТЕІБ Павло Данилюк, ІІІ місце – магістрант кафедри ком’ютерних мереж та систем Володимир Копинець.

Любомир Боценюк 

Павло Данилюк

Володимир Копинець

Заохочувальними призами були нагороджені: студентки 1-го курсу кафедри ТЕІБ Мирослава Місяйло та Ніколетта Носок ; студент 3-го курсу кафедри ТЕІБ Станіслав Юрічко; студент 4-го курсу спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» Валентин Махров та асистент кафедри КСМ Ганна Гедеон; учень УСЗОШ №20- ліцей «Лідер» Микита Свідзінський .

 

Станіслав Юрічко

Ніколетта Носок

Аспірант Богдан Маліцький

Всім учасникам конференції вручено сертифікати .

Завідувач кафедри ТЕІБ Василь Різак подякував організаційному комітету та журі за їхню плідну роботу, а учасникам за змістовні та цікаві доповіді: «Такими заходами ми ще раз підтверджуємо важливість розвитку кібербезпеки у такий складний для держави час, запезпечуючи захист!».

 

Фото Мирослава МІСЯЙЛО, Вікторія АНТКЕВИЧ

Текст, відео Яна ЛЕГЕЗА

 

Categories: