Новини

08.07.2021
216

Звіт про проведення другої літньої онлайн-школи за тематикою навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС»

Звіт про проведення другої літньої онлайн-школи за тематикою навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС»

 Дослідник-викладач проєкту та організатор школи Токар П.В.

У період з 23.06. по 25.06. ц.р. було проведено другу літню онлайн-школу за тематикою навчального курсу: «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС», яка пройшла в рамках наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в УжНУ»(далі - ТЦЖМ), здійснене пілотне соціологічне дослідження щодо ціннісних орієнтирів учасників школи (відповіді в анкетах анонімні). 

Учасниками літньої школи були 42 студенти 1-4 курсів факультету історії та міжнародних відносин ДВНЗ «УжНУ», магістранти і докторанти, молоді вчені УжНУ, деяких інших ВНЗ України та Республіки Казахстан (список учасників додається). 

Спікери та модератори літньої школи:

  • Артьомов Іван Володимирович – академічний координатор наукового проєкту ТЦЖМ УжНУ, кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, директор НН Інституту євроінтеграційних досліджень ДВНЗ «УжНУ».
  • Андрейко Віталій Іванович - завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ УжНУ, кандидат історичних наук, доцент. 
  • МалиновськаОлена Анатоліївна - доктор наук державного управління, заслужений діяч науки і техніки України, головний науковий співробітник відділу соціальної стратегії центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень України. 
  • Медеубаєва Жанар Муратбеківна - професор кафедри міжнародних відносин Євразійського національного університету ім.Л.М.Гумільова, координатор проекту «Кафедра Жана Моне» (м.Нур-Султан, РК). 
  • ПознякОлексій Володимирович - кандидат економічних наук, ст. науковий співробітник, завідувач сектором міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України. 
  • Головко-ГавришеваОксана Ігорівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри європейського права Львівського національного університету ім. Івана Франка, доцент кафедри міжнародного і європейського права Національного університету «Києво-Могилянська Академія», президент Української асоціації європейських студій. 
  • ШелембаМихайло Михайлович - доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ УжНУ, кандидат політичних наук.  
  • МелеганичГанна Ігорівна - кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ УжНУ.
  • Білак Олександр Павлович – кандидат юридичних наук, начальник управління єврорегіональної співпраці Закарпатської обласної державної адміністрації України.
  • Лендьєл Мирослава Олександрівна – доктор політичних наук, проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ «УжНУ».
  • ЦімболинецьГанна Іванівна - викладач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ.
  • БенчакОлеся Федорівна - кандидат соціологічних наук, старший викладач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, заступник декана ФІМВ УжНУ.
  • МесежніковГригорій - президент Інституту суспільних проблем, соціолог, політолог (м. Братислава, СР). 
  • Токар Петро Васильович – дослідник-викладач наукового проєкту ТЦЖМ, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ УжНУ, директор НДІ міграції і демографії ЕФ УжНУ,почесний професор ЄНУ ім. Л.М. Гумільова (м.Нур-Султан, РК). 
  • ВронськийСергій Володимирович - начальник відділу інноваційних та веб-технологій Центру інформаційних технологій УжНУ. 
  • МихайлишинІгор Володимирович - начальник управління міграційної служби України в Закарпатській області.
  • ГойсанВікторія Михайлівна - молодша наукова співробітниця Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка», аспірантка кафедри соціології Львівського національного університету ім. Івана Франка (м. Львів).
  • МарусикЮрій Васильович - науковий співробітник Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».                                                    

 

Програма

 літньої школи зі студентами, магістрантами та докторантами УжНУ і запрошеними слухачами за тематикою навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС»

 

23 червня 2021 року

 

Відкриття школи: Іван Артьомов, Віталій Андрейко,Петро Токар. 

Заняття 1. Історичні етапи міграції в Європу та у світі. Міграція як феномен та міграційна політика України. 

Виступи, дискусії за планом.

 

День 1 (23.06.2021) 

  10:00 – 

10:15

Реєстрація. Офіційне відкриття (І. Артьомов, В. Андрейко, П. Токар)

  10:15 – 

11:00

Лекція: «Рух населення в Україні після окупації Криму та регіонів Донецької і Луганської областей та його особливості: історичний і сучасний аспекти» - ІванАртьомов, професор кафедри міжнародних студій та суcпільних комунікацій, канд. історичних наук, доцент, керівник проєкту ТЦЖМ УжНУ. 

  11:05 – 

11:50

«Міграції в Європі у період Другої Світової війни та повоєнні роки (до 1991 року)» - Віталій Андрейко, завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ, кандидат історичних наук, доцент.

  12:00 – 

12:45

«Міграційна ситуація та міграційна політика України в роки незалежності» - Олена Малиновська, доктор наук державного управління, заслужений діяч науки і техніки України, головний науковий співробітник відділу соціальної стратегії центру економічних і соціальних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень України. 

13:00 – 

13:45

«Проблеми управління міграційними процесами в Казахстані: досвід та сприяння ЄС"» - Жанар Медеубаєва, професор кафедри міжнародних відносин Євразійського національного університету ім.Л.М.Гумільова, координатор проекту «Кафедра Жана Моне - Європейська дипломатія», кандидат історичних наук (м.Нур-Султан, Республіка Казахстан).

День 2 (24.06.2021) 

  10:00 –

10:45

«Трудова міграція в Україні та ЄС і її наслідки» - Олексій Позняк, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, завідувач сектором міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України.

  11:00 –

11:30

«Правовий статус працівників-мігрантів у Євросоюзі» – Оксана Головко-Гавришева, к.ю.н., доцент кафедри європейського права Львівського національного університету ім. Івана Франка, доцент кафедри міжн. і європейського права Національного університету "Києво-Могилянська Академія", президент Української Асоціації Європейських студій.

  11:30 –

12:00

«Транснаціональна концепція міграції. Соціальний феномен міграції і проблеми асиміляції мігрантів в Україні та окремих країнах ЄС» - Михайло Шелемба, доцент кафедри міграційних студій та суспільних комунікацій УжНУ, кандидат політичних наук.

  12:10 –

12:30

Міграційні процеси в ЄС: на прикладі Чеської Республіки: соціолого-політологічний аналіз - Ганна Мелеганич, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ УжНУ. 

12:30 –

13:00

«Взаємовплив міжнародної трудової міграції українців та еконрмічного розвитку регіонів» - Ганна Цімболинець, викладач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ.

13:00 –

13:30

Міграція в Україні та на Закарпатті: презентація інтерактивної карти міграційного процесу громадян України - Сергій Вронський, начальник відділу інноваційних та веб-технологій Центру інформаційних технологій УжНУ, Петро Токар. 

День 3 (25.06.2021) 

  10:00 –

10:30

«Міграційна служба України, її місце в управлінні міграцією та регіональні проблеми України у сфері імміграції» - Ігор Михайлишин, начальник Управління міграційної служби України в Закарпатській області.

  10:40 –

11:10

«Досвід спільного дослідження імміграції та інших проблем в сусідніх країнах ЄС. Міграція і транскордонне співробітництво в Карпатському регіоні» - Олександр Білак, кандидат юридичних наук, начальник управління єврорегіональної співпраці Закарпатської обласної державної адміністрації України, Дмитро Мірошніков – заступник начальника  управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА.

  11:20 –

11:50

«Вплив пандемії на транскордонну мобільність у сучасному світі» - Олеся Бенчак, кандидат соціологічних наук, старший викладач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, заступник декана ФІМВ УжНУ. 

  12:00 –

12:40

«Міграція в ЄС та окремих країнах ЦЄ: політичний аспект проблеми» - Григорій Месежніков, президент Інституту суспільних проблем (м. Братислава, СР).  

Соціологічні дослідження феномена міграціїї та їх результати - ПетроТокар.

  12:50 –

13:20 

«Молодіжний громадський активізм українських мігрантів у країнах ЄС: дослідження проблеми» - Вікторія Гойсан, м.н.с. Міжнар. інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ "Львівська політехніка", аспірантка кафедри соціології ЛНУ ім.І.Франка; Юрій Марусик, н.с. Міжн. інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ "Львівська політехніка».

  13:30 –

13:45

Підведення підсумків школи та відповіді на запитання слухачів. Інформування щодо отримання сертифікатів. Іван Артьомов, Петро Токар.



Слухачі літньої школи  з навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС» відзначили глибоку розробленість проблематики курсу, високу компетентність та науково-методичний рівень спікерів-викладачів і актуальність для України, глобального світу та їхню особисту зацікавленість щодо вивчення винесених на обговорення тем. Слухачі не визначали конкретні теми та викладачів, які особливо справили на них враження, але висловили однозначні побажання і надалі більш поглиблено вивчати даний курс в цілому, як у сенсі значення зазначеної проблематики для України, так і особливо в контексті засвоєння європейського досвіду та пізнання проблеми у глобальному вимірі. Принагідно слід додати, що такі висновки висловили не лише студенти, а й інші учасники школи з більшим життєвим та науково-освітнім досвідом. 

Слухачам даного курсу начальник відділу інноваційних та веб-технологій ЦІТ УжНУ Сергій Вронський продемонстрував презентацію інтерактивної карти міграційного процесу громадян Закарпатської області України на тему «Міграція в Україні та на Закарпатті», яка справила на учасників помітні враження. Це нова найсучасна здійснена ідея, яка дозволяє кожному із учасників отримати інформацію про міграційний рух на Закарпатті за останні 10 років із будь-якого району, де така статистика ведеться. В Україні подібна карта розроблена групою соціологів «Ukrainian Center for Social Data» із Києва на тему «Електоральна пам'ять для освіти і науки» (презентації їх вебінарів доступні тут: https://cutt.ly/mcVPkRO) стосовно результатів виборів, що відбувалися в Україні в останні 20 років. Нами ця дослідницька робота за певних умов планується продовжувати. 

Крім того студенти відзначили й високий рівень організації інших заходів в рамках літньої школита її позитивне значення для підвищення їхніх компетенцій та отримання нових знань у заданій сфері.

Поряд з цим студенти 1-го курсу кафедри міжнародних студій і суспільних комунікацій успішно пройшли практику на базі Центру досконалості Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку УжНУ і були активними слухачами на заняттях цієї літньої школи, залишили позитивні відгуки, а також від керівника їхньої практики М.М.Шелемба. 

Як зазначалося, за підсумком занять було здійснене пілотне соціологічне дослідження щодо ціннісних орієнтирів учасників школи. Його результати знаходяться в роботі, систематизовані ймовірно будуть оприлюднені в науковій статті одного із наступних номерів журналу «Міжнародний науковий вісник» або у збірнику наукових праць «Геополітика України: історія і сучасність». 

Звіт про результати проведення другої літньої онлайн-школи за тематикою навчального курсу «Імміграція і транснаціоналізм: досвід ЄС» буде доступний на сайтах ТЦЖМ, а також Інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ.

Викладач та організатор літньої школи Петро Токар, канд. соц. наук, 

науковий співробітник Інституту євроінтеграційних досліджень, 

доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій ФІМВ, 

директор НДІ міграції і демографії ЕФ УжНУ

 

Категорії: