Новини

18.04.2024
233

Річницю заснування факультет МЕВ відзначив міжнародною науковою конференцією

Річницю заснування факультет МЕВ відзначив міжнародною науковою конференцією

18 квітня - річниця заснування факультету міжнародних економічних відносин, наразі йому виповнилося 26 років. З цього приводу 17 квітня була проведена міжнародна конференція на тему: «Світова економіка та цивілізаційний поступ в умовах поліструктурних змін: економіко-технологічні, ресурсні, політико-правові, безпекові та соціальні фактори».

Співорганізатори конференції:

• ДВНЗ «Ужгородський національний університет» (факультет міжнародних економічних відносин);

• Економічний університет у Братиславі (факультет міжнародних відносин);

• Університет Олександра Дубчека в м. Тренчин;

• Університет м. Орадя (факультет міжнародних відносин);

• Національний інститут стратегічних досліджень;

• Центр українсько-європейського наукового співробітництва;

• Міжнародний центр правових та економіко-соціальних досліджень країн центрально-східної Європи КУП НАН України у м. Ужгород;

• Українська асоціація економістів-міжнародників;

• Академія політико-правових наук України.

• Національна служба посередництва та примирення.

 

«Щороку, традиційно, в квітні місяці, ми проводимо міжнародні науково-практичні конференції, які присвячені черговій річниці нашого факультету. Нам приємно, що сьогодні було багато поважних гостей, яким ми щиро вдячні за участь», - розповідає декан ФМЕВ професор Микола Палінчак.

На початку заходу виступила представниця університету Бориса Грінченка, доцент, кандидат політичних наук – Ганна Андріївна Лавриненко. У своїй доповіді вона обговорила права та свободи громадян України під час воєнного стану. «Для збереження демократичної держави важливо дотримуватися певних норм прав і свобод», - підкреслила спікерка.

Важливою складовою для проведення конференції була співпраця з центром українсько-європейського наукового співробітництва, тож наступним до слова запросили доктора юридичних наук, професора та директора організації - Михайла Юрійовича Віхляєва. Свою розповідь він розпочав з привітань та коротко розповів про спільну роботу з УжНУ, зокрема з факультетом міжнародних економічних відносин.

Іван Іванович Ващинець, кандидат юридичних наук і доцент кафедри міжнародного права та галузевих правових дисциплін Київського університету права національної академії наук, який раніше працював в Ужгородському національному університеті, був одним із співорганізаторів заходу. Доцент також відмітив успішний розвиток факультету. Його промова була присвячена питанням конвергенції, наближення в сучасних умовах законодавства про право інтелектуальної власності або взагалі права власності у основних правових системах світу це романо-германського, англо-американського типу.

До привітань також приєднався керівник національної служби посередництва та примирення в Закарпатській області Роман Юрійович Котляров: «Вам  пощастило навчатися на цьому факультеті. Сподіваємося. Що ви будете гідно відстоювати його честь», - звернувся до студентів пан Роман.

Наступний гість – заступник декана факультету міжнародних відносин університету Орадея – Констянтин Цьока, який також привітав ФМЕВ з річницею та подякував за співпрацю.

Доктор економічних наук, професор Володимир Панасович Приходько виступив з доповіддю, яка була заснована на проєкті науково-дослідної роботи трансформації європейського союзу, економічно-міграційні та інституційні аспекти, науковці кафедри міжнародних економічних відносин сфокусувалися зокрема на питаннях концептуалізації новітніх виплат проблем глобальної економічної безпеки та дослідження системних рішень, національно-економічної самодостатності вільних країн з боку авторитарних систем та їх політичних рішень.

На жаль, з технічних причин не вдалося зв’язатися належним чином з представником поліцейської академії в Братиславі - доктором економічних наук, професором Антоніном Кораусом.

​Наступним виступив представник Національного інституту стратегічних досліджень Андрій  Головка, кандидат політичних наук. Він зауважив на важливості проведення подібних конференцій, щоб «звірити годинники» та зрозуміти наочні результати. Минулого року інститутом була підготовлена аналітична доповідь, яка була присвячена територіально-орієнтовним підходом до регіонального розвитку та повоєнного відновлення. У своїй розповіді пан Андрій спирався саме на неї.

​На кінець виступила гостя з Києва – Оксана Олегівна Хорватова доцент кафедри міжнародного права з університету права національної академії наук. Вона також підкреслила проблему зменшення населення.

«Велика кількість українців, що виїхали закордон – не повернуться в державу», - зауважує поважна гостя: «У майбутньому це призведе до суттєвих економічних проблем».

За її словами, в Україні перебуває близько 28 мільйонів осіб: частина на фронті, близько 10 млн – пенсіонери, 3 млн – діти, тобто громадяни, які не заробляють і не сплачують податки, вони самі потребують допомоги від держави. Кількість інвалідів за 2 роки війни збільшилася до 300 тисяч. Це показує, що дедалі більше громадян потребує соціального захисту. Поліпшення стану держави займе багато років і потребує комплексного підходу з усіх боків.

Валерія Мельник,

Інформаційно-видавничий центр



Категорії: