Новини

20.03.2024
590

Перші кроки на шляху до успіху

Перші кроки на шляху до успіху

Торік в складі науково-дослідної частини почав свою роботу відділ наукової грантової діяльності. За здобутками кожного структурного підрозділу завжди стоять живі люди, які щодня сумлінно виконують свою роботу і, які щодня вкладають багато зусиль та енергії для покращення іміджу нашого університету. Тому, коли почалась підготовка до написання публікації, хотілося представити не статистичні показники, які здобув відділ упродовж року, а розповіді  людей, які працюють у відділі, їх враження від роботи, труднощі з якими вони стикнулися та їх плани на майбутнє. Отож, починаємо знайомство з співробітниками відділу наукової грантової діяльності.

Координацію роботи  відділу наукової грантової діяльності здійснює  доктор філософії Бабука Тетяна. Упродовж своєї наукової кар’єри, вона була керівником двох міжнародних проєктів, а також виконавицею шести держбюджетних тематик. По програмі ERASMUS+ проводила наукові дослідження у Франції та Словаччині, була стипендіаткою програми для країн, що розвиваються та отримала можливість навчатися в аспірантурі в Польщі, де і захистила дисертацію й отримала науковий ступінь доктора філософії. 

C:\Users\Admin\Downloads\IMG_1928.jpg

1. З якими викликами Ви стикнулися, коли розпочали свою діяльність у науковому грантовому відділі?

Коли тодішній начальник науково-дослідної частини Катерина Ковальчук запропонувала мені очолити відділ наукової грантової діяльності, я важко собі уявляла, що потрібно робити та  як організувати роботу відділу. З одного боку, це був досить серйозний виклик, тому що починати щось із нуля завжди не просто. Але, Катерина Леонтіївна  запевнила мене, що всі співробітники  науково-дослідної частини будуть допомагати, підтримувати і разом шукати виходи з будь-якої ситуації. Першим серйозним викликом було те, як організувати роботу так, щоб напрацювати по суті з нуля, базу потенційних міжнародних партнерів. Як виявилось, звертатись безпосередньо до закордонних наукових чи освітніх установ було малоефективно. Важливо в даному випадку, по визначеній тематиці, шукати конкретних людей, спеціалістів у досліджуваній галузі. Тому, почали реєструвати наш відділ на різних порталах пошуку грантових пропозицій (на сьогодні  відділ має акаунти на більше ніж 10 таких порталах), а також  створили сторінку в Linkedin, для того щоб популяризувати роботу відділу в університеті та знаходити потенційних партнерів. Другим викликом було те, що знайшовши цікавий грант, потрібно було знайти зацікавлених науковців в УжНУ, які б погодилися  брати участь у виконанні проєкту. Тут велику роль зіграли співробітники науково-дослідної частини, люди, які, як на мене, знають наукові тематики чи не кожного працівника УжНУ. Впродовж багатьох років наукові та науково-педагогічні працівники звітуються про наукові здобутки, а також подають проєкти науково-дослідних робіт на різні конкурси, і тут це відіграло чи не ключову роль. Проректор з наукової роботи Іван Миронюк, керівництво науково-дослідної частини та наш відділ почали організовувати ряд  зустрічей із  представниками різних факультетів УжНУ, для того щоб донести важливість реалізації міжнародних наукових проєктів.

Не зважаючи на значний обсяг роботи, яку виконує наш відділ, я вважаю, що головним і, напевно, найважливішим завданням відділу є, пошук консорціумів для наших науковців. Щороку співробітники УжНУ подають десятки міжнародних грантових пропозицій, деякі з них отримують фінансування, а деякі, на жаль, ні. Фінансування проєктів отримують в основному науковці в яких вже за десятиліття наукової роботи напрацьована своя міжнародна база партнерів. Але, в УжНУ працюють сотні талановитих співробітників і хотілось би, щоб кожен з них мав можливість продемонструвати свої здібності у співпраці з великими консорціумами міжнародних проєктів. За перший рік існування відділу, ми провели більше 100 міжнародних зустрічей із потенційними партнерами, розробили базу міжнародних партерів із різних галузей науки, продовжили роботу над публікацією дайжестів грантових пропозицій щомісяця.

Третім, і не найбільш простим викликом стало те, що науковці нашого університету важко наважуються приймати участь у серйозних грантових проєктах, таких, наприклад, як HORIZON. Згадую моменти вмовлянь, переконань, прохань взяти участь хоча б у відеодзвінку, для того щоб зрозуміти суть і свої можливості участі в певному проєкті. І тут, відверто кажучи, я була вражена, які талановиті люди працюють в нашому університеті. На зустрічах різних консорціумів із різних наукових напрямків, я зрозуміла, що наші науковці варті того, щоб бути частиною міжнародної наукової спільноти. Більшість з них завжди чомусь акцентують увагу на недосконалу англійську мову, але я завжди повторюю, що це найпростіша проблема, яку можна вирішити. Тут варто відзначити, що факультет іноземної філології УжНУ готує чудових перекладачів, які можуть бути залучені до будь-якого міжнародного проєкту, щоб наші науковці почувались більш впевнено. Якщо ти «гориш» тим, чим займаєшся, до тебе прислуховуються, твої ідеї враховують й акцентують на них увагу при обговоренні завдань проєкту на зустрічах, то ти маєш повне право бути частиною проєкту. Важливим відкриттям для мене стало те, як провідні науковці нашого університету роблять все можливе щоб зберегти і привити любов до науки молодим науковцям. Вони залучають їх у свої проєкти, щоб фінансово їх підтримати і дати можливість інтегруватись у міжнародну наукову спільноту. Прикладом для наслідування для мене стали професор Юліан Височанський та професорка Надія Бойко, які чітко розуміють, що без молодого покоління науковців у науки немає майбутнього.

На сьогодні відділу наукової грантової діяльності вдалось знайти консорціуми для проєктів HORIZON для науковців з біологічного факультету, Навчально-наукового інституту хімії та екології, факультету історії та міжнародних відносин, факультету інформаційних технологій, економічному, юридичному та географічному факультету. Важливим досягненням також стало те, що відділ не тільки допомагає науковцям в пошуку проєктних заявок  та консорціумів, але й сам подає грантові пропозиції. Так, цього року науковим грантовим відділом було подано проєкт HORIZON MSCA Staff Exchanges, в разі успішного оцінювання, 40 працівників із різних адміністративних відділів УжНУ матимуть можливість пройти навчання, у 8 установах партнерів, з основ управління проєктами, сприяння інноваційному навчанню, покращенню цифрових і екологічних навичок, впровадженню відкритої науки, спільних досліджень та ще багато інших напрямків. 

2. Як Вам вдається поєднувати роботу у відділі з науковою діяльністю?

Це питання для мене досить складне. В першу чергу, я завжди була науковицею, коли навчалась у Польщі в аспірантурі, то одночасно і викладала студентам. Я люблю те чим займаюсь, продовжую займатись наукою, оформляти і подавати проєкти, писати наукові статті. Але мені також подобається робота в науковому грантовому відділі. Я багато читаю інформації, яка не стосується моєї дослідницької тематики, щотижня в нас відбуваються по декілька зустрічей, ми спілкуємося з науковцями з різних країн, переймаємо їх досвід в організації грантової діяльності. Попри все, як би я не захоплювалась роботою, я мама. В мене маленька донечка якій три роки і, коли я йшла працювати у науковий грантовий відділ, перше, що я зауважила, що в мене маленька дитина. І тут я була вражена підтримкою керівництва і його ставленням із розумінням до всіх моїх часових побажань і лікарняних, бо коли дитина хворіє на першому місті тільки вона. Я вдячна своїм рідним, в першу чергу чоловіку, він завжди мене підтримує і, навіть, інколи жертвує своїми можливостями, щоб я могла реалізувати свої і це безцінно.

 3.   Які у Вас плани на майбутнє щодо покращення ефективності роботи відділу?

Після пів року моєї роботи в науковому грантовому відділі, до нас прийшла працювати студентка факультету іноземної філології УжНУ - Інга Бесеганич. І тут я повинна відзначити, що факультет іноземної філології виховує надзвичайно талановитих студентів із перспективним майбутнім, підтвердженням чому і є моя колега Інга. За рік роботи, у відділі значно збільшився обсяг роботи і в період активної подачі грантових пропозицій нам доводится відкладати роботу, по суті, яку потрібно робити безперервно. Я б дуже хотіла залучити до нашого відділу студенів іноземної філології, міжнародних відносин та інших зацікавлених молодих людей із хорошим знанням англійської мови. Молоді люди надзвичайно креативні, в них немає ще закладених стереотипів і рамок, що дозволяє їм бути більш творчими і ефективними в роботі. Головне тут, просто направити їх в правильному руслі. Для покращення роботи нашого відділу, ми плануємо продовжувати особисто подавати проєкти, які будуть спрямовані на міжнародну співпрацю та навчання, щоб досягти високого рівня і бути на рівні з міжнародними партнерами, які в рік подають більше 20 наукових проєктів. 

Інга Бесеганич - магістр факультету іноземної філології,  інженер першої категорії відділу науково-грантової діяльності, виконавиця міжнародного наукового проєкту «Розширення можливостей високих технологій для закладів вищої освіти»» (Skills2Scale).

1. З якими викликами Ви стикнулися, коли розпочали свою діяльність у науковому грантовому відділі?

Спочатку, коли я отримала пропозицію роботи в науково-дослідній частині, моя перша думка була пов'язана з моєю основною спеціальністю як перекладача. Хочу щиро подякувати Катерині Скубенич за те, що вона допомогли мені відкрити нові можливості і розширити свої горизонти. Я вдячна керівництву науково-дослідної частини, зокрема, Катерині Ковальчук за підтримку та віру у мої здібності. Перспектива працювати у сфері перекладу, зокрема, зацікавила мене і викликала певний ентузіазм. Я відчувала великий інтерес і була готова взяти на себе цей виклик. 

Починаючи роботу у відділі, моїм першим серйозним завданням було зібрати базу потенційних міжнародних партнерів та розпочати вивчення всіх аспектів ведення грантової діяльності. Це було не лише важливим завданням, але й викликом, оскільки потребувало великої самостійності та вміння швидко оволодіти новою інформацією. Другим викликом була потреба у вивченні різноманітних програмних інструментів, які використовуються для управління проєктами та документацією. Це включало в себе навички роботи з електронними таблицями, інтернет-ресурсами для пошуку грантів та інші технології, які допомагають у веденні ефективного процесу роботи. Третім викликом була потреба в управлінні часом та прийнятті стратегічних рішень. Зважаючи на обсяг роботи та різноманітність завдань, які потрібно було виконати, було важливо розуміти, як правильно пріоритизувати завдання та ефективно використовувати час, поєднуючи роботу та навчання. Нарешті, четвертим викликом була потреба в адаптації до спілкування та взаємодії з колегами з різних країн. При поданні та оформленні проєктів, комунікація з потенційними партнерами відбувається саме англійською мовою. Це вимагало від мене не лише гарного рівня володіння мовою, але й уміння ефективно спілкуватися з колегами з різних культур та фахових груп. Щоб впоратися з цим, я використовувала навички міжкультурної комунікації, отримані під час моєї практики на факультеті іноземної філології, та постійно вдосконалювала свої навички спілкування.

2. Як Вам вдається поєднувати роботу у відділі з навчанням?

Чесно кажучи, дуже складно поєднувати роботу і навчання, оскільки це мій перший робочий досвід у колективі. На початку, коли я тільки починала працювати в науковому грантовому відділі та одночасно вступала на магістратуру, я відчувала сумніви та переживання щодо того, як зможу поєднувати ці дві сфери діяльності. Я думала чи вдасться мені успішно впоратися зі зростаючими вимогами і навантаженням. Однак, коли я почала працювати і займатися навчанням, я була приємно вражена підтримкою та розумінням, які мені надали керівництво та колеги. Вони виявили готовність допомогти мені в адаптації до нових обов'язків та навчальних навантажень. Це позитивне ставлення дуже допомогло мені зняти напругу та переживання щодо моєї здатності впоратися з цими викликами. Я відчула, що на моєму новому місці роботи є простір для розвитку і підтримки, що зробило процес адаптації значно легшим і приємнішим. Крім того, важливо зазначити, що я відчула підтримку не лише у вирішенні професійних завдань, але й у створенні комфортного робочого середовища. Я була приємно здивована, коли мене називали “зеленою” та виявляли готовність допомогти і підтримати мене на початковому етапі моєї кар'єри. Це додало мені впевненості та зробило перший досвід роботи у колективі ще більш приємним та продуктивним.

Також хочу відзначити, що я дуже вдячна своїм рідним за їхню підтримку у цьому важкому для мене періоді. Вони завжди були поруч зі мною, надихали на успіх та підтримували в моїх рішеннях. Їхня підтримка стала важливим джерелом сили та впевненості для мене, допомагаючи зосередитися на досягненні моїх цілей. Без їхньої підтримки я, можливо, не відчувала б такого комфорту й упевненості під час початкового періоду моєї роботи та навчання.

3. Які у Вас плани на майбутнє щодо покращення ефективності роботи відділу?

На початку моєї роботи в науковому грантовому відділі, я мала можливість познайомитися з доктором філософії Тетяною Бабукою, яка координує роботу відділу. Це був важливий етап для мене, оскільки Тетяна Ярославівна володіє великим досвідом у проведенні наукових досліджень та співпраці з науковцями. Її професійна експертиза і те, що вона сама є  науковицею, надають їй глибоке розуміння потреб відділу і сприяють успішній організації його діяльності.

У своїх планах щодо покращення ефективності роботи відділу я прагну вдосконалюватись у процесі оформлення та координації реалізації наукових проєктів, а також покращити майстерність комунікації, що може бути корисним у спілкуванні з потенційними науковими партнерами. Також, маю намір сприяти залученню молодих вчених та студентів до участі у наукових проєктах, щоб забезпечити постійний потік нових ідей та підтримувати розвиток різних наукових напрямів.

Крім того, відвідавши робочу зустріч "Peer Learning Event" у місті Рованіємі (Фінляндія) по проєкту «Розширення можливостей високих технологій для закладів вищої освіти» (Skills2Scale), я отримала унікальну можливість на власні очі побачити, як наші фінські колеги впроваджують широкий спектр інновацій в навчанні, наукових дослідженнях та підприємництві. Цей досвід не лише збагатив мої знання, але й надихнув на нові ідеї та підходи до нашої роботи відділу.

Також планую і сама брати участь у реалізації міжнародних наукових проєктів щоб мати можливість знайомитися з колегами із різних наукових установ, навчатися та здобувати досвід. Як виявилось наука – це дуже цікаво і захопливо, а також це можливість щоразу пізнавати щось нове і відкривати для себе наукові напрями досліджень, про які я і не здогадувалась, що вони реалізовуються в нашому університеті.

 

З інформацією про відділ наукової грантової діяльності можна ознайомитись за посиланням: https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/dep_of_research-grant_activ 

Долучайтесь до сторінки відділу наукової грантової діяльності в мережі Linkedin: https://www.linkedin.com/in/dep-grant-uzhhorod-national-university-08070b270/ 

 

Катерина СКУБЕНИЧ

Науково-дослідна частина

 

Категорії: