Новини

07.12.2021
1769

За участь у волонтерській діяльності УжНУ планує винагороджувати студентів

За участь у волонтерській діяльності УжНУ планує винагороджувати студентів

Із нагоди Дня волонтера представники Волонтеріату УжНУ зібралися у залі Вченої ради, аби згадати досягнення об’єднання за рік, відзначити активних його учасників та обговорити дальший розвиток вже як громадської організації.

Координаторка Волонтеріату УжНУ Ганна Мелеганич розповіла, що за 3 роки діяльності до руху волонтерів долучилося понад 120 людей – від студента-першокурсника до проректора. Каже:

«У 2021 році ми активно працювали за вже попередньо відпрацьованими напрямками роботи: допомагали закладам інтернатного типу для дітей і людей поважного віку, притулкам для тварин, брали участь в організації благодійних забігів, донорстві крові, долучалися до всеукраїнських і міських благодійних акцій та екозаходів. А ще включалися у допомогу військовим, соціально незахищеним, тяжко хворим дітям і студентам вишу. Також відкрили для себе новий напрямок діяльності – допомагали медикам і хворим на COVID-19 закарпатцям».

Найприємніша частина зустрічі – не лише згадувати благодійні заходи, а й ділитися результатами та історіями з гепіендом. Приміром, згадували, як усього за тиждень змогли зібрати гроші на кисневий концентратор для Закарпатського центру легеневих хвороб. А ще – як швидко зібрали понад 1000$ на лікування студентки УжНУ Ірини Медвідь. Помічниця ректора Крістіна Товт розповіла, що влітку дівчину прооперували й вона потроху повертається до звичайного життя.

 

Долучалися ужнівські волонтери й до всеукраїнської акції «Серце до серця». Цьогоріч спільними зусиллями небайдужих закарпатців наша область стала другою за кількістю зібраних коштів в Україні з результатом понад 400 тисяч гривень. Гроші використають на закупівлю обладнання для деяких неонатологічних відділень дитячих лікарень Закарпатської області.

Насамкінець дійшли згоди й провели установчі збори щодо створення громадської організації «Волонтеріат УжНУ».

Проректорка Мирослава Лендьел зауважила: «Три роки тому, коли тільки-но з’явився Волонтеріат УжНУ, ми одразу розглядали можливість відкрити громадську організацію. Але не розуміли, чи вдасться створити постійне ядро з волонтерів. Студенти приходять і йдуть, а для діяльності громадської організації потрібні люди, які підтримуватимуть її весь час. Тепер бачимо, що у нас є основа, жива організація. Коли ми оголошували благодійні збори коштів, стикалися з проблемою, куди їх збирати. Тепер зможемо накопичувати гроші на рахунку, звітувати. До того ж тепер є багато міжнародних фондів, що дають можливість залучати фінанси – і це бачимо на прикладі ГО «Волонтери Закарпаття», з якою співпрацюємо. Тобто не будемо обмежуватися тільки зібраними в університеті коштами».

Обговорили також потребу заохочення студентів до волонтерства. Студентка й волонтерка Марія Юріна розповіла, що обговорювала це питання з ректором УжНУ Володимиром Смоланкою. Тож програму лояльності до активних студентів закріплять у статуті новоствореної організації.

Щоб долучитися до Волонтеріату, заповнюйте форму. За актуальними анонсами можна стежити у Фейсбук-спільноті.

 

Медіацентр УжНУ

Категорії: