Новини

08.06.2021
1882

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання в УжНУ студентів юридичного факультету

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання в УжНУ студентів юридичного факультету

Історія юридичного факультету бере свій початок 1991 року. З тих пір і донині факультет активно розвивається – зараз студенти юридичного факультету мають можливість здобути освіту за спеціальностями: «право», «міжнародне право», а віднедавна і «правоохоронна діяльність» за освітніми ступенями бакалавра та магістра. Для забезпечення навчання на найвищому рівні для студентів створено музей-лабораторію криміналістики, аудиторію-зал судових засідань, центр правотворчості. Також на факультеті діють Європейська ліга студентів-юристів ELSA та Міжнародна асоціація студентів-юристів, завдяки котрим студенти можуть інтегруватися в юридичний науковий простір. Звісно, це тільки невелика частина переваг навчання на юридичному факультеті УжНУ, а детальніше «з перших уст» про них розкажуть студенти Марк Ердевді, Наталія Дем’ян та Ірина Данило.

 

Марк Ердевді, студент 1 курсу бакалаврату спеціальності «право»:

 Чому вибрали для здобуття освіти УжНУ? Чому саме цю спеціальність?

Першою і головною причиною, чому саме я вибрав «УжНУ» для здобуття вищої освіти, звісно, є високий рівень навчання університету. Ще однією, не менш вагомою складовою, є те, що місто, де розташований університет, знаходиться неподалік від моєї домівки, і мені зручно добиратися до нього. Щодо вибраного факультету, хотілося б сказати, що я довго вагався, який саме обрати, зважував всі «за» та «проти», і все ж таки прийшов до висновку, що я хочу далі рухатися в юриспруденції. Причиною мого рішення була моя зацікавленість у юридичних науках, історії походження різних законів, правил тощо. Все-таки тільки людина, яка володіє законом, може відстояти свої права.

Якими були перші враженні про навчання? Воно було саме таким, яким ви його уявляли?

Напевно, найбільш актуальне питання сьогодення – «яким є навчання у 2021?». Насправді, незважаючи на те, що більшість навчального року ми провели вдома за екраном комп‘ютера чи телефону, навчання було надзвичайно цікавим, а перші враження чудові. На відміну від очного навчання, можу зауважити, що дистанційне є не менш складним, проте з допомогою кваліфікованих викладачів та надзвичайно хорошого колективу, ми змогли завершити цей рік із позитивним настроєм і новими навичками. Власне, у мене враження  неймовірні, це як почати здобувати знання із чистого аркуша і на найвищому рівні. 

Яке слово краще характеризує ваш навчальний процес (важко, цікаво, захоплююче, весело, складно)? Аргументуйте.

 На це питання не можна дати чіткої відповіді, як на мене, адже цей рік охопив у собі усі можливі складнощі та цікавинки. Його можна назвати як і важким, так і цікавим або захоплюючим. З одного боку, він був складним, адже як не як перший курс, потрібно адаптуватися до кардинально нового методу викладання матеріалу, також до великої кількості людей та більш відповідального життя. Проте з іншого боку, на це все можна поглянути інакше, більш позитивно – нові знання, нові знайомства та самостійне життя. Не знаю, як вважають інші, проте мені сподобалося жити у новому місті та набиратися власного досвіду та багажу знань, адже у майбутньому потрібно буде самому крокувати по життю.

Чи рекомендуєте для вступу цьогорічним вступникам ваш факультет?

Однозначно так! Я ні на одну хвилину не пожалів, що прийняв рішення вступити в УжНУ, тож можу рекомендувати університет і іншим. Я щиро був здивований, коли вперше перейшов поріг свого вишу – мене відразу охопило відчуття дорослого життя та грандіозних можливостей. УжНУ– це не просто університет, це новий крок у доросле життя!

 

Наталія Дем’ян, студентка 2 курсу бакалаврату спеціальності «право»:

Чому вибрали для здобуття освіти УжНУ? Чому саме цю спеціальність?

Ще в школі я задумувалася над тим, у якому місті хочу вчитися. У мене було декілька варіантів, які мені подобались: Ужгород, Львів та Чернівці. Мій вибір випав на Ужгородський національний університет, тому що це один із найкращих університетів країни, який знаходиться близько до дому та має цікаву багатолітню історію і висококваліфікований викладацький склад. При виборі спеціальності у мене не було варіантів – я точно знала, що хочу навчатися на юридичному факультеті. Спеціальність юриста об’єднує кілька юридичних професій: це і суддя, і прокурор, і адвокат, і слідчий, і нотаріус. Мені було цікаво вивчати права та обов’язки людини,  а також те, як правильно відстоювати законні інтереси людини в суді.

Яке слово краще характеризує ваш навчальний процес (важко, цікаво, захоплююче, весело, складно)? Аргументуйте.

 Важко вибрати одне слово з переліку. Навчальний процес дуже різноманітний, в деякі моменти важкий та нудний, а в деякі –  цікавий та захоплюючий. На першому курсі було важно, я знаходилась у незвичному для себе середовищі, коли все нове та не завжди зрозуміле. Але чим далі, тим все стає легшим і зрозумілим. Вже на другому курсі  ставало все більш цікавіше, захоплююче та веселіше. Також я  з дитинства професійно займаюся гірськолижним спортом, і, вступивши до університету, не хотіла залишати улюблену справу. Я переживала, що потрібно буде все-таки залишити, боялась, що не зможу поєднуватися професійний спорт з навчанням. Проте декан нашого факультету та викладачі із розумінням ставились до пропущень, допомагали  засвоювати пропущений матеріал та підтримували мене.

Які плани у вас на професійне майбутнє?

У планах спробувати працювати в прокуратурі, адже захищати права та свободи людини та здійснювати нагляд за додержанням та правильним застосування закону, це те, чим я б хотіла займатися в майбутньому.

Чи рекомендуєте для вступу цьогорічним вступникам ваш факультет?

Однозначно так! Наш факультет все більше розвивається та удосконалюється, до прикладу: з кожним роком ми все більше проводимо цікавих міжнародних конференцій, в яких беруть участь наші викладачі та студенти, теми цих конференцій, зазвичай, торкаються дуже важливих питань у сфері права,  а це чималий досвід для студентів. Також слід зазначити, що у нас з’являються нові дисципліни, які полягають у детальному вивченні окремого інституту права. Окрім наукового розвитку нашого факультету, ми також розвиваємось у культурній сфері: нам частенько пропонують кудись всім разом виїхати відпочити, відвідати студентські фестивалі чи брати у них участь та представляти юридичний факультет на інших цікавих заходах за межами нашого університету. Тут студент здобуде не тільки хорошу освіту , а й однодумців та хороших викладачів, які завжди допоможуть, зрозуміють та підтримають.

 

Ірина Данило, студентка 1 курсу магістратури спеціальності «міжнародне право»:

Чому ви вибрали для здобуття освіти УжНУ?  Чому саме цю спеціальність?

Стати юристом було моєю мрією з дитинства.  Я чітко розуміла, що ця професія є дуже відповідальною, однак бажання допомагати людям зіграло визначальну роль у моєму виборі. Я обрала УжНУ, тому що вважаю його потужним університетом, зокрема його підрозділ – юридичний факультет. Я навчаюсь на спеціальності "міжнародне право", а професія юриста-міжнародника завжди вважалася престижною, адже відкриває дійсно великі можливості перед випускниками, головне ними правильно скористатися. Юристи користуються попитом на ринку праці, а юристи-міжнародники тим більше, але і конкуренція у цій сфері одна з найжорсткіших. Тим, хто збирається вибрати цю професію, потрібно бути готовими "пробивати" собі дорогу.

Яке слово краще характеризує ваш навчальний процес (важко, цікаво, захоплююче, весело, складно)? Аргументуйте.

Цікаво, пізнавально, місцями важко. Було цікаво перейняти досвід від визначних науковців, зокрема - Диниса Г. Г.. Вінпрацював на Ближньому Сході та в Африці, обирався Комітетом Міністрів Ради Європи Радником Комітету Радників Центральної та Східної Європи (Рада Європи) з питань транскордонного співробітництва.  Пізнавальним було бути учасником Закарпатських правових читань – це стало одним із способів познайомитися з працями провідних науковців, і самому внести частку в розвиток юриспруденції. 

Які плани у вас на професійне майбутнє?

Юрист – цепрофесіонал, який стоїть на сторожі закону. Відмінно розбираючись в правовій документації, він захищає інтереси громадян, які звернулися до нього за допомогою. Я планую отримати практичний досвід на основі здобутих в університеті теоретичних знань. Щоб стати затребуваним на ринку правових послуг, необхідно постійно поповнювати багаж знань, скрупульозно відстежувати зміни в законах, постановах, нормативних актах. Отримавши диплом, планую не зупинятися на досягнутом урівні, а продовжувати підвищувати кваліфікацію, навчаючись на спеціальних курсах для юристів. 

Чи рекомендуєте для вступу цьогорічним вступникам ваш факультет?

Так, звичайно, однак до вибору майбутньої спеціальності кожен повинен підійти відповідально та виваженно. Немаєз анчення, в якому університеті ви навчаєтесь, адже, щоб стати хорошим спеціалістом у своїй справі, потрібно бути наполегливим, ніколи не здаватись та докласти максимум зусиль під час навчання.

 

Розмову вела Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: