Новини

20.04.2015
4219

В УжНУ створено Центр зі сталого розвитку

В  УжНУ створено Центр зі сталого розвитку

Рішенням Вченої ради в УжНУ створено Центр зі сталого розвитку. Відповідний наказ ректора УжНУ було видано 27 березня 2015 року. Керівником центру призначено на громадських засадах доцента кафедри політології та державного управління, кандидата політичних наук Мелеганич Ганну Ігорівну.

Як розповіла Ганна Ігорівна, Центр зі сталого розвитку створено з огляду на необхідність впровадження концепції сталого розвитку та виходячи з розуміння трьох основних її точок зору: економічної, соціальної та екологічної, які треба впровадити на рівні держави, області, та окремо взятого населеного пункту чи навіть інституції, а також з метою поширення цього підходу серед студентської молоді за підтримки спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Мета діяльності Центру - сприяння реалізації міжнародних програм та сталому регіональному розвитку, а такожактивізація науково-дослідної діяльності ВНЗ у цій сфері. Основними завданнями Центру є поширення принципів сталого розвитку і кращих методик регіонального та місцевого розвитку; обговорення нових концептуальних теорій сталого розвитку суспільства, його основних характеристик та структурних елементів; сприяння самостійній науково-дослідній діяльності ВНЗ в сфері сталого розвитку регіону; обговорення нових теорій та методик аналізу основних показників сталого розвитку регіону; отримання нових знань, постановка, вирішення та практична реалізація актуальних проблем сталого розвитку регіону і тих напрямів, що розвиваються на межі споріднених наук та міждисциплінарних зв’язків; висвітлення і поширення результатів науково-дослідного пошуку, науково-дослідних робіт та проектів у сфері сталого регіонального розвитку; зв’язок з навчально-виховним процесом, залучення професорсько-викладацького складу, аспірантів, магістрантів і студентів до вирішення важливих науково-практичних завдань у сфері сталого регіонального розвитку.

Також Центр займатиметься здійсненням моніторингу та поширенням інформації на регіональному рівні про можливості міжнародних грантових конкурсів, міжнародних програм та проектів міжнародної технічної допомоги, які мають спрямованість на сталий регіональний розвиток; консультуванням щодо розробки проектів на отримання міжнародного фінансування; методичною та організаційною допомогою у написанні грантових заявок.

Центр бере участь у межах компетенції у підготовці та реалізації складових цільових програм та проектів на території регіону; у здійсненні аналізу можливих джерел фінансування, пошуку потенційних інвесторів для реалізації проектів на території регіону в тому числі за рахунок міжнародної технічної допомоги; здійснює просвітницьку діяльність шляхом реалізації проектів та проведення тренінгів, семінарів та інших просвітницьких заходів, спрямованих на розробку, планів, програм і пропозицій щодо розвитку соціальної, економічної і структурної перебудови регіону; вивчає сучасні теоретичні підходи у сфері сталого соціального розвитку; розглядає та аналізує кейс-ситуації з місцевого розвитку.

Центра має на меті організовувати зустрічі з провідними вченими, публічні науково-комунікативні заходи та події для поширення наукового світогляду, посилення науково-дослідної роботи у сфері сталого регіонального розвитку; сприяти участі місцевих суб'єктів у конкурсному відборі інвестиційних проектів, що претендують на отримання державної підтримки тощо.

 ­­­Новостворений підрозділ має амбіційні плани. Ще до кінця навчального 2014-2015 року планується декілька великих заходів організувати самостійно або ж з партнерськими структурами. Так, ще в квітні Ресурсний центр долучиться до організації конференції  «Мобільність освіти, інноваційна культура та соціальна відповідальність як ресурси конкурентоспроможності європейських університетів» в університеті. На початку травня відбудуться студентські дебати в УжНУз проблематики сталого розвитку, переможці яких представлятимуть наш вуз на міжрегіональних дебатах 14-16 травня 2015 року. Щорічний такий конкурс відбувається серед мережі вузів-партнерів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

 У травні-червні буде організовано конкурс наукових робіт студентів, у липні для переможців цього конкурсу буде організована літня школа «Сталий розвиток за участі громад». Для бажаючих викладачів буде організовано тренінг з проблематики сталого розвитку та організації громад. Про заходи, які відбуватимуться з нового навчального року буде повідомлено окремо. Серед них буде: візити в громади, навчальні семінари, видання монографії, впровадження навчальних курсів з даної проблематики, організація студентських практик і т.д.

 Запрошуємо всіх бажаючих студентів та викладачів, які цікавляться цією проблематикою, долучатися до заходів центру.

Категорії: