Новини

06.03.2021
3787

Пам’яті професора Олександра Лавера

Пам’яті професора Олександра Лавера

У суботу, 6 березня, у розквіті сил раптово відійшов у Засвіти завідувач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін факультету інформаційних технологій УжНУ, кандидат фізико-математичних наук, доцент, професор кафедри Олександр Георгійович Лавер.

Народився О.Г. Лавер 15 червня 1955 року в м. Ужгород. У 1972 р. закінчив Ужгородську СШ № 1 ім. Т. Шевченка та вступив на математичний факультет Ужгородського держуніверситету. Після закінчення УжДУ декілька років працював інженером-програмістом на Ужгородському машинобудівному заводі. Упродовж 1979-1982 років навчався в аспірантурі на кафедрі диференціальних рівнянь і математичної фізики (наукові керівники – доц. І.І. Маркуш, проф. А.М. Самойленко). Після закінчення аспірантури працював науковим співробітником НДС УжДУ при кафедрі кібернетики й прикладної математики. У 1987 році в Київському держуніверситеті ім. Т.Шевченка О.Г. Лавер захистив кандидатську дисертацію. Пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри. У період з 26.11.2003 до 01.09.2006 працював деканом факультету інформатики УжДІІЕП. З грудня 2013 року працював на посаді завідувача кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін УжНУ.

Батькова гілка роду Олександра Георгійовича походила від зняцівської родини Лаверів-Футур, а мамина гілка мала київське коріння. Батько був відомим футболістом, певний період грав за київське «Динамо», а після завершення вдалої спортивної кар’єри перейшов на педагогічну ниву, багато років працював учителем історії у школах Ужгорода, мама - вчителем математики. Ці два напрямки – математику й історію – Олександр Лавер вдало поєднував упродовж усього свого життя. Наприкінці 2018  року він видав у світ свою унікальну працю –  монографію на історико-статистичну тематику «Війни та народонаселення країн світу у ХХ-ХХІ ст. (1900-2016 рр.)» (https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/profesor-olexandr-laver-vchytysia-na-nashomu-fakulteti.htm) обсягом 760 сторінок, над якою працював майже 40 років.

Визначальними рисами його характеру завжди були доброзичливість і повага до людей. О.Г.Лавера цінували і поважали колеги, любило студентство факультету як знаючого і високопрофесійного викладача, талановитого і скрупульозного науковця. Він по-батьківськи ставився до своїх молодших колег, був чуйним і старався заряджати всіх гарним настроєм. Саме таким він назавжди закарбується у нашій пам’яті. Висловлюємо глибокі співчуття його рідним і близьким.

Ректорат 

P.S. Прощання з О.Г.Лавером відбудеться у середу, 10 березня, о 14:00 на Кальварії.

 

Категорії: