Новини

27.04.2023
805

На ФПОДП проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Міждисциплінарний підхід до діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів та коморбідних станів у практиці лікаря першого контакту під час війни»

На ФПОДП проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Міждисциплінарний підхід до діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів та коморбідних станів у практиці лікаря першого контакту під час війни»

26–27 квітня 2023 року в Ужгородському національному університеті на базі факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки у співпраці з видавництвом ALUNA (Варшава, Польща) була проведена міжнародна науково-практична конференція «Міждисциплінарний підхід до діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів та коморбідних станів у практиці лікаря першого контакту під час війни». Конференція внесена до затвердженого Міністерством освіти і науки України списку наукових конференцій з проблем вищої освіти і науки, які проводитимуться у 2023 році.

Під час  проведення конференції обговорювалися наступні питання:

  1. Сучасні підходи до діагностики та лікування найбільш розповсюджених захворювань внутрішніх органів в практиці сімейного лікаря під час війни.
  2. Міждисциплінарні проблеми найпоширеніших захворювань внутрішніх органів з точки зору спеціаліста: кардіолога, гастроентеролога і гепатолога, невролога, хірурга, нефролога, педіатра та ін. в умовах військового стану.
  3. Міждисциплінарний підхід до вирішення проблеми коморбідності та поліпрагмазії під час війни.
  4. Трансформація української системи первинної медико-санітарної допомоги та психологічні професійні компетентності лікарів в умовах війни.
  5. Медико-соціальні аспекти збереження та розвитку трудового потенціалу України в умовах війни та в післявоєнний час.

Матеріали конференції були опубліковані у фаховому журналі Wiadomości Lekarskie (Варшава, Польща), який індексується в наукометричних базах Pubmed/Medline, Scopus, та Index Copernicus, і є офіційним журналом Польського лікарського товариства, який безперервно видається з 1928 року.

Відкриваючи пленарне засідання, з привітаннями і побажаннями успіху до учасників наукового зібрання звернулися ректор Ужгородського національного університету професор Володимир Смоланка, заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук, декан факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, перший віце-президент Української Асоціації сімейної медицини Іван Чопей, директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний, голова Поважної ради Ордену Святого Пантелеймона Василь Князевич.

У науковому форумі взяли участь 230 науковців та практичних лікарів з різних куточків України та світу. Під час пленарного та секційних засідань заслухано й обговорено 75 наукових доповідей. Доповіді викликали жваве обговорення та низку питань, які задавали слухачі, що підтверджує актуальність проведення подібних наукових заходів.

Під час конференції відбувся також культурно-духовний благодійний захід «Під покровом Святого Пантелеймона». Молебень пройшла у міжконфесійній каплиці, що розташована на території лікарні. Медики молилися у рамках культурно-духовного благодійного заходу, організованого членами Поважної Ради Ордену святого Пантелеймона.

Змішаний формат конференції (очний та в режимі онлайн) надав учасникам змогу не лише представити свої наукові здобутки, але й водночас став майданчиком для плідної наукової дискусії.

 Особливу подяку висловлюємо Академії культури і мистецтв Закарпатської Обласної Ради. Так, на урочистій церемонії відкриття конференції Зразковий хор студентів під керівнцтвом Ондраша Тазінгера. виконав Державний Гімн України, композицію «Молитва за Україну» М. Лисенка та патріотичний хіт «Ой у лузі червона калина»:

Завершилася конференція відкриттям виставки картин талановитого лікаря та художника Олександра ТОРБИЧА, яку організовано під патронатом ЗОКЛ ім. Новака та її керівника Юрія ЯЦИНИ, де також виконав професійно сольний номер студент 1-курсу спеціальності  «Музичне мистецтво» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти - соліст хору Артем Поздняков.

 

 

Категорії: