Новини

03.03.2022
2481

Медичний фронт: УжНУ на передовій

Медичний фронт: УжНУ на передовій

Кожен робить те, що може. Це гасло останнього тижня стовідсотково передає суть життя Ужгородського національного університету. Особливо показовий приклад медиків УжНУ, які, як і представники інших факультетів, включилися в роботу з першого дня війни. Коротко про роботу медиків УжНУ розповів заступник декана медичного факультету Олег Девіняк.

Так, більше 50 студентів-медиків 4-6 курсів вступили у лави Товариства Червоного Хреста для того, щоб надавати допомогу людям у виснажливих чергах на пунктах пропуску. Наші студенти беруть участь в цілодобових чергуваннях на кордоні! Вони розподілились на цілодобові чергування на КПП у Чопі, Селменцях, Ужгороді та Малому Березному, а також на чопському вокзалі. Здоров'я українців та іноземних громадян, що стоять у черзі на кордоні - в надійних руках. Волонтери надають потребуючим першу допомогу, гуманітарну допомогу та просто підтримують психологічно у ці нелегкі дні.

Українські хакери атакують запитами російські пропагандистські та урядові сайти,  щоб зробити їх недоступними, і до інтернет-війська приєднуються всі охочі українці. Але запити з території України легко відхиляти, тому програмісти користуються VPN, а УжНУ заручився потужною підтримкою від наших іноземних студентів із багатьох країн світу.

У тому, що «лежать» сайти Кремля, урядових установ ворога та його пропагандистських ресурсів, - велика заслуга й іноземних студентів УжНУ. Індія, Нігерія, Пакистан, Непал, Зімбабве, Йорданія, Єгипет, Бангладеш – наші союзники у цій інформаційній війні завдяки студентам УжНУ.

Паралельно колектив медичного факультету перекладає та переозвучує навчальні відео з тактичної медицини. І проводить онлайн-курси для всіх охочих.  

А колеги з Литви допомагають та проводять підготовку наших викладачів з польової тактичної медицини для того, щоб на базі медичного факультету УжНУ надалі були запущені постійні тренінги з польової тактичної медицини для українців. На фото - один із інструктажів, які литовські фахівці з військової медицини проводять з ужнівцями онлайн. Литовці надали нам доступ до спеціальної програми, допомагають здійснити переклад на українську і вчать наших спеціалістів. Які згодом вчитимуть інших. 

І звичайно, десятки, медиків УжНУ як фахові спеціалісти працюють у волонтерських організаціях, допомагаючи залучати кошти, закуповувати необхідні медикаменти та медобладнання і доправляти їх із Закарпаття та із-за кордону українським воїнам та біженцям, які їх потребують.

Крім того, медики-викладачі виходять на чергування у пунктах пропуску на кордоні і в пунктах розміщення людей, що змушені втікати від війни, і надають усім необхідну допомогу.

Працюємо далі…

 

Ярослав Світлик

Категорії: