Новини

04.01.2021
2158

6 популярних варіантів інтервального голодування

6 популярних варіантів інтервального голодування

Останнім часом інтервальне голодування стало модним трендом серед прихильників здорового способу життя. Вважається, що у такий спосіб можна нормалізувати масу тіла, покращити метаболічне здоров’я та, можливо, навіть подовжити тривалість життя. Існує кілька методів інтервального голодування. Кожен метод може бути ефективним, але треба враховувати індивідуальні особливості організму людини.

Ось 6 популярних варіантів інтервального голодування:

1. Метод 16/8 передбачає голодування щодня протягом 14–16 годин і обмеження «вікна» прийому їжі до 8–10 годин. В ці 8-10 годин можна вмістити два, три або більше прийомів їжі. Цей метод також відомий як протокол Leangains і набув популярності завдяки фітнес-експерту Мартіну Берхану. Виконання цього методу голодування насправді може бути дуже простим, якщо нічого не їсти після вечері і пропустити сніданок. Наприклад, якщо ви закінчите свій останній прийом їжі о 20:00 і не їстимете до обіду наступного дня, ви фактично голодуєте 16 годин. Зазвичай жінкам рекомендується постити лише 14–15 годин, оскільки, вони легше переносять трохи коротші періоди голодування.

Людям, які вранці відчувають голод та звикли снідати, спочатку важко пристосуватись до цього методу. Однак є багато людей, які не усвідомлюючи цього, інстинктивно пропускають сніданок і таким чином використовують даний варіант інтервального харчування.

В періоди голодування можна пити воду, каву та інші нульові калорійні напої, що допомагає зменшити почуття голоду.

При цьому важливо харчуватись «здоровою» іжею. Цей метод не спрацює, якщо ви їсте багато шкідливої ​​їжі або надмірну кількість калорій.

2. Метод 5:2 передбачає звичайне харчування протягом 5 днів тижня, обмежуючи споживання калорій до 500–600 протягом 2 днів тижня. Цю дієту також називають швидкою дієтою, її популяризував британський журналіст Майкл Мослі. У дні посту рекомендується жінкам їсти 500 калорій, а чоловікам 600.

Наприклад, ви можете їсти нормально кожен день тижня, крім понеділка та четверга. Протягом цих двох днів ви їсте 2 невеликі страви по 250 калорій кожна для жінок та 300 калорій кожна для чоловіків.

3. Метод «Eat Stop Eat» передбачає 24-годинне голодування один-два рази на тиждень.

Цей метод був популяризований експертом з фітнесу Бредом Пілоном.

Постячи від обіду одного дня до вечері наступного, це становить 24-годинне голодування.

Наприклад, якщо ви закінчите вечерю о 19:00 в понеділок і не їсте до вечері о 19:00 наступного дня. Ви також можете постити від сніданку до сніданку або від обіду до обіду- кінцевий результат однаковий. Якщо ви робите це для схуднення, дуже важливо, щоб ви харчувались нормально протягом періодів їжі. Іншими словами, ви повинні їсти таку ж кількість їжі, як ніби взагалі не постили. Потенційний мінус цього методу полягає в тому, що ціле 24-годинне голодування може бути досить складним для багатьох людей.

4. Метод «голодування через день» ще один із варіантів інтервального голодування, коли проводиться голодування кожний другий день. Існує кілька різних версій цього методу. Деякі з них дозволяють споживання біля 500 калорій в день «голодування». Використовуючи цей метод, ви можете лягати спати дуже голодними кілька разів на тиждень, що не дуже приємно і неможливо в довгостроковій перспективі.

5. Дієту воїнів популяризував фітнес-експерт Орі Хофмеклер. Цей метод передбачає вживання невеликої кількості сирих фруктів та овочів протягом дня та з’їдання однієї величезної порції їжі на ніч. В основному, ви голодуєте весь день і бенкетуєте вночі в межах чотиригодинного «вікна» для прийому їжі. Дієта воїнів була однією з перших популярних дієт, яка включала форму інтервального голодування. Вибір їжі цієї дієти дуже схожий на вибір палео-дієти - переважно цілі, необроблені продукти.

6. Метод спонтанного пропуску їжі, коли вам не потрібно дотримуватися структурованого періодичного плану голодування, щоб скористатися деякими його перевагамиПросто час від часу пропускати їжу, наприклад, коли ви не відчуваєте голоду або занадто зайняті, щоб готувати та їсти. Це міф, що людям потрібно їсти кожні кілька годин. Ваше тіло добре підготовлене до боротьби з тривалими періодами голоду, не кажучи вже про те, щоб час від часу пропускати один-два прийоми їжі.

Таким чином, якщо одного дня ви дійсно не голодні, пропустіть сніданок і просто їжте здоровий обід і вечерю. Або, якщо ви кудись їдете і не можете знайти нічого, що хочете з’їсти, зробіть короткий період голодування.

Пропуск одного або двох прийомів їжі, коли ви відчуваєте схильність до цього, в основному є спонтанним, переривчастим і короткотривалим. Але обов’язково вживайте здорову їжу під час інших прийомів їжі.

Інтервальне голодування - це засіб для схуднення, який працює для багатьох людей, хоча не для всіх. Пам’ятайте, що якість продуктів має вирішальне значення.

Оригінальна стаття 

Категорії: