Новини

18.05.2023
3201

Найчастіші питання при вступі в інтернатуру (перелік оновлюється)

Найчастіші питання при вступі в інтернатуру (перелік оновлюється)

Шановні випускники!

 

Ми зібрали відповіді на найчастіші запитання, які виникають при вступі на навчання в інтернатурі.

 

1. Для чого потрібна процедура державного розподілу в інтернатуру ? 

 

Відповідь: за результатами розподілу, випускники медичного факультету, які навчалися за кошти державного бюджету отримують скерування в інтернатуру з працевлаштуванням на посаду лікаря-інтерна. При цьому, навідміну від інтернів контрактної форми навчання, їм нараховується заробітна плата. Якщо процедура розподілу не проводиться, зазначені випускники отримують довідку про можливість самостійного працевлаштування. 

 

2. Чи треба оплачувати за навчання в очній частині інтернатури інтернам, що навчалися за кошти державного бюджету?

 

Відповідь: кількість місць на навчання в очній частині інтернатури за кошти державного бюджету визначається на підставі рішення Конкурсної комісії МОН України та доводиться до закладів вишої освіти до завершення прийому заяв вступників. Право на зарахування на навчання за бюджетні кошти мають ті інтерни, які отримали направлення на програму інтернатури, а черговість їх зарахування визначається рейтингом випускників за яким відбувався розподіл. У випадку доведення рішення Конкурсної комісії після завершення прийому заяв, зарахування відбувається при умові укладення угоди про платне навчання з університетом та оплати вартості навчання. Після виділення фінансування, тим хто отримав право на начання за кошти державного бюджету, сплачена сума буде повернута.

 

 

3. Що таке база інтернатури (база стажування лікарів-інтернів)?

 

Відповідь: База інтернатури (база стажування) - це заклад охорони здоров’я, в якому лікарі-інтерни проходять навчання на заочній частині інтернатури.

 

 

4.  Як мені знайти базу інтернатури?

 

Відповідь: звернутися до адміністрації одного із закладів охорони здоров'я, які є базами інтернатури. 

 

 

5. Чи може бути базою інтернатури приватний медичний заклад?

 

Відповідь: Так, може бути.

 

 

6. Чи можу я обрати будь-яку лікарську спеціальність для навчання в інтернатурі?

 

Відповідь: Перелік спеціальностей в інтернатурі визначений наказом МОЗ України від 22.06.2021  № 1254 «Про затвердження Положення про інтернатуру» (із змінами) (текст наказу). З них, на факультеті післядипломної освіти УжНУ здійснюється підготовка інтернів за 19 спеціальностями (переглянути календарний план)

 

 

7. Як мені здобути спеціальність, підготовка з якої відсутня в інтернатурі?

 

Відповідь: відповідно до нормативної бази, станом 15.04.2021 р., зміна спеціальності після завершення навчання в інтернатурі можлива шляхом проходження курсів спеціалізації. Повний їх перелік визначений номенклатурою лікарських спеціальностей (ознайомитися з номенклатурою), а терміни навчання зазначені у наказі МОЗ України №346 від 07.12.1998 (текст наказу). На факультеті післядипломної освіти УжНУ надається можливість проходити спеціалізацію за такими спеціальностями (переглянути календарний план).

 

 

8. Як мені зареєструватися для проходження інтернатури в університеті та Департаменті охорони здоров'я та чи треба для цього приходити особисто?

 

Відповідь: реєстрація на навчання на ФПОДП та в Департаменті відбуватиметься онлайн в термін з 03 липня по 20 липня 2023 року (посилання на реєстрацію).

 

 

9. Мною заповнено реєстраційну анкету та відправлено усі необхідні документи. що далі?

 

Відповідь: протягом трьох робочих днів ми надішлемо Вам листа з подальшими інструкціями на адресу електронної пошти, вказану при реєстрації. У ньому також будуть зразки заяв та угода з університетом. Детальніше зі змістом листа можна ознайомитися за посиланням (посилання)

 

 

10. Чи треба писати заяву про прийом в інтернатуру?

 

Відповідь: так. Зразки заяв є в реєстраційній формі на сайті. Оригінали написаних власноруч заяв та перелік копій документів для Департаменту охорони здоров’я слід передати на ФПОДП до 01 серпня 2023 року (можливо принести на загальні збори інтернів 01 серпня м. Ужгород, вул. Собранецька 148; або надіслати Новою Поштою (відділення №8, отримувач – Логойда Маріанна Федорівна,  +38 050 270 41 69).

 

 

11. Чи інтернатура є платною для всіх?

 

Відповідь: навчання на очному циклі інтернатури в УжНУ для всіх відбувається за рахунок коштів фізичних чи юридичних осіб. З вартістю навчання у 2023/2024 рр. можна ознайомитися (за посиланням). Разом з тим, інтернам, які навчалися за бюджетною формою на медичному факультеті та оформилися належним чином на базі інтернатури, яка є державним або комунальним закладом, повинна виплачуватися заробітна плата за всі місяці навчання.

 

 

12. Який розмір оплати за навчання?

 

Відповідь: Оплата за очну частину навчання в інтернатурі здійснюється за 3 (три) місяці щорічно і становить 4700 грн. за місяць, тривалість років навчання залежить від спеціальності (терміни навчання в інтернатурі). Умови проходження заочної частини інтернатури визначаються угодою із закладом охорони здоров’я. Угоду з УжНУ ви знайдете і виберете під час реєстрації. Її слід роздрукувати у двох примірниках, заповнити, підписати та передати на ФПОДП разом з іншими документами до 01 серпня 2023 (можна принести на загальні збори).

 

 

13. Який порядок оплати за інтернатуру?

 

Відповідь: оплата здійснюється відповідно до угоди про платне навчання. До 20 липня слід оплатити за перший рік (3 місяці очного навчання) та додати квитанцію про оплату до інших документів. Оплата за наступні роки відбувається не пізніше 01 вересня наступного навчального року. Про необхідність чергової оплати, ми нагадаємо Вам додатково.

 

 

14. Чи відбудуться загальні збори інтернів?

 

Відповідь: Так. Загальні збори відбудуться 01 серпня 2023 року о 10.00 в теоретичному корпусі ФПОДП за адресою: м.Ужгород, вул. Собранецька, 148, конференцзал.

 

 

15. Як проходитиме навчання на очному циклі з 01 вересня?

 

Відповідь: очна форма першого року навчання запланована з 01 вересня до 30 листопада 2023 року. Першого вересня відбудуться загальні збори на факультеті післядипломної освіти (Собранецька, 148), на яких буде повідомлено уточнений графік та формат навчання.

 

 

16. Чи потрібно військовий квиток інтернам?

 

Відповідь: серед переліку документів, які потрібно надати до закладу вищої освіти та департаменту охорони здоров'я військовий квиток відсутній. Проте, його або аналогічний документ слід надати при працевлаштуванні на посаду лікаря-інтерна. Окрім цього, військкомат проситиме від військовозобов'язаних підтвердження того, що випускник вступив на інтернатуру і навчається. Довідка встановленого взірця видається деканатом за запитом.

 

 

17. Чи маємо ми нести документи в департамент?

 

Відповідь: Ні. Всі необхідні документи слід завантажити онлайн (посилання на реєстрацію), а відповідні оригінали та роздруковані копії здати в деканат факультету післядипломної освіти. Детальні інструкції наведено в реєстраційній формі. Нагадуємо, що для того щоб задати питання або подати запит з адміністративних чи організаційних питань, достатньо написати листа на нашу офіційну електронну пошту f-podp@uzhnu.edu.ua.

 

 

18. Який термін дано на реєстрацію 1 етапу?

 

Відповідь: Для вчасного зарахування в інтернатуру необхідно подати всі необхідні документи та квитанцію про оплату до 20 липня. 

 

 

19. Куди слід передавати оригінали та роздруковані копії?

 

Відповідь: Оригінали власноруч написаних заяв, угод та роздруковані копії документів слід передати на ФПОДП особисто або Новою Поштою не пізніше 14 серпня 2023 р. Для ФПОДП необхідно: оригінал заяви та два примірники заповненої та підписаної угоди з УжНУ про навчання.

 

 

20. Які саме документи треба подавати у паперовому вигляді?

 

Відповідь: 

 

·        Заява про прийом на інтернатуру в ДВНЗ "Ужгородський національний університет".

·        Угода про проходження очної частини інтернатури з ДВНЗ «УжНУ»

·        Заява про прийом на інтернатуру в Департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА-ОВА (для вступників, що проходитимуть інтернатуру за кошти державного бюджету)

·        Направлення на інтернатуру (для вступників, що проходитимуть інтернатуру за кошти державного бюджету)

 

21. Чи може база стажування відмовити у виплаті заробітної плати бюджетнику

 

Відповідь: В залежності від тексту угоди з базою стажування. В ідеалі у випадку згоди бази стажування прийняти випускника, який навчався за бюджетною формою для проходження заочної частини інтернатури, заклад охорони здоров’я приймає його на посаду лікаря-інтерна та виплачує заробітну плату відповідно до трудового законодавства. Такий заклад отримує з державного бюджету компенсацію цих витрат відповідно до «Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1464.

 

22. Чи можна при формуванні групи зробити так, щоб студенти, які були одногрупниками ще на медичному факультеті, були також в одній групі на інтернатурі за умови, що спеціальності співпадають?

 

Відповідь: Так. Факультет надає можливість самостійно організуватися у групи.

 

23. Коли нам потрібно йти на базу стажування?

 

Відповідь: Відповідно до положення про інтернатуру, календарного плану на 2023-2024 навчальний рік, та враховуючи проведення зборів 1 серпня 2023 р., лікарям-інтернам усіх спеціальностей необхідно з’явитися на базу стажування не пізніше 2 серпня. Перший цикл очної частини на факультету для усіх спеціальностей, окрім фармацевтів, заплановано провести з 01 вересня до 30 листопада 2023 року, про що можна дізнатися у календарному плані на 2023-2024 навчальний рік.

 

24. Що є підставою направлення на очну частину інтернатури?

 

Відповідь: база стажування (заклад охорони здоров'я) направляє лікарів-інтернів у відрядження на очну частину інтернатури на підставі путівки, виданої закладом вищої освіти у терміни вказані у календарному плані. Отримання путівки в деканаті та подача її до відділу кадрів закладу охорони здоров'я лікарями-інтернами є ОБОВ'ЯЗКОВИМ.

 

Якщо Ви не знайшли відповідь на своє питання, задайте його нам листом на електронну пошту, або через соціальні мережі.

 

Задати питання: Facebook  Instagram  

 

Ми оновлюватимемо цей перелік залежно від заданих запитань.

Бережіть себе та своїх близьких!

Слава Україні! Перемога близько!

Щоб  дізнаватися про новини першими, слідкуйте за нашим сайтом та підписуйтеся на нас у соціальних мережах.
Facebook  Instagram

https://drive.google.com/file/d/1IFfp5es1d6WFlv518XIGi8uFXD1oShkG/view?usp=drive_link

Категорії: