Новини

29.03.2024
371

Депутат парламенту Словаччини розповів студентам ФМЕВ про допомогу його земляків українським біженцям

Депутат парламенту Словаччини розповів студентам ФМЕВ про допомогу його земляків українським біженцям

Доктор політичних наук, завідувач кафедри політології університету ім. Александра Дубчека в м. Тренчин (Словаччина), мер міста Поважська Бистриця та депутат Народної ради Словаччини Кароль Янас минулого четверга на зустрічі з студентам факультету  міжнародних економічних відносин УжНУ розповів  про допомогу, яку надавали наші сусіди українським біженцям. Розповідь була підготовлена українською мовою.

Поважний гість розповів присутнім і про співпрацю між двома університетами, зокрема забезпечення продовження навчання в Словаччині в університеті ім. Александра Дубчека, а також про курси вивчення словацької мови, зазначивши, що усі бажаючі мають змогу відвідувати заняття двічі на тиждень. Наразі ця послуга є безкоштовною завдяки українській спілці.

Кароль Янас детально розповідав студентам про допомогу міської управи Поважської Бистирці надану з перших днів війни українським біженцям. Місто забезпечило їх усім необхідним: гуманітарною допомогою, житлом, засобами гігієни, продуктами харчування та медичним обстеженням. Оскільки на початку повномасштабного російського вторгнення переселенцями, в основному, були жінки та діти, міська громада надала їм змогу навчатися у місцевих закладах освіти, а саме садочках, початковій і середній школах та у ВНЗ. Окрім цього було створено прозорий банківський рахунок «Фонд України», номер рахунку опубліковано на сайті міста та його соціальних мережах. За короткий час небайдужі громадяни зібрали достатньо коштів для покриття базових потреб вимушено переселених осіб.

Кароль Янас зауважив, що допомога триває досі, а в місті наразі проживає більше 300 біженців.

 

Валерія Мельник, студентка кафедри журналістики

 

Категорії: