Новини

21.03.2023
2321

Бронхіальна астма і спорт: два крила у життєвому польоті

Бронхіальна астма і спорт: два крила у життєвому польоті

  • Відомі люди в історії, не дивлячись на астму, змогли проявити волю, цілеспрямованість, щоб стати видатними
  • У сучасній медицині вже вважається, що діагноз «астма» - це не є протипоказанням для занять спортом

Бронхіальна астма (БА) – хвороба цивілізації, поширеність якої зростає з року в рік у більшості країн світу і котра не тільки має спадкову схильність, а й пов’язана з урбанізацією суспільства, впливом факторів навколишнього середовища, які виступають як тригери.

БА – це хронічне  запальне захворювання дихальних шляхів, яке супроводжується варіабельними та рецидивними респіраторними симптомами: епізодами кашлю, хрипів, задишки, відчуттям скутості в грудях.

У пацієнта на БА має місце так звана  «гіперреактивність бронхів», тобто його бронхи підвищено реагують на подразники, які вважаються «нормальними» для людей, які не хворіють на астму, а саме на інгаляційні речовини, фізичні навантаження, емоції, перепади температури повітря, яке вдихається, а також інфекції, різні алергени тощо).

Гіпервентиляція в результаті фізичного навантаження або спортивних занять може становити астмогенний стимул: з цієї причини багатьом пацієнтам з астмою часто не рекомендується займатися фізичною активністю з дитинства. Іноді самі хворі відмовляються від спорту, побоюючись погіршити свій стан. Приблизно 9 з 10 «астматиків» уникають занять спортом, оскільки вважають, що вони обмежені своїм станом.

  • Існує термін БА фізичної напруги або астми фізичного зусилля (exercise-induced astma – EIA), розвиток якої є особливо актуальним для тих, хто займається спортом  (бронхоспазм може ліквідуватися самостійно через 30-45 хв.).
  • Описаний  бронхоспазм, спричинений фізичним навантаженням (exercise-induced bronchoconstriction – EIB) – гостре минуще звуження просвіту дихальних шляхів, що виникає під час або, частіше, після фізичного навантаження.

!!! Важливо розуміти:

  • при БА хронічний запальний процес зберігається навіть за відсутності симптомів;
  • для пацієнтів на БА, особливо тих, хто займається спортом, фізичне  навантаження є важливим і, в той же час, може спричиняти загострення;
  • необхідний постійний контроль хвороби, що передбачає сучасну інгаляційну терапію із застосуванням протизапальних препаратів (інгаляційних кортикостероїдів) в комбінації з бронходилятаторами  (швидкої/тривалої дії).

Як спорт може допомогти людям з астмою?

  • Численні дослідження показали, що контроль над астмою покращується, коли пацієнти на астму фізично активні або займаються спортом: регулярні фізичні вправи призводять до зменшення щорічного зниження дихальної функції. Крім того, це позитивно впливає і на психологічному рівні: заняття спортом часто є першим кроком до зміни способу життя  хворих на астму з проактивною позицією.
  • Навіть, якщо людині, яка має астму без бажання бути професійним спортсменом, корисно бути фізично активною і, за можливістю, тренуватися «в міру» та займатися спортом. Фізична активність і спорт підтримує не тільки «форму» і вагу, але і спонукає організм виробляти ендорфіни, хімічні речовини організму, які можуть допомогти при депресії, почуватися більш спокійними, щасливими, владними і бачити себе в кращому світі.
  • Доказом того, що астма не є обмеженням для занять спортом, є виступи чемпіонів у різних дисциплінах, в тому числі олімпійських чемпіонів.

 І всеж таки, чи можуть люди з астмою займатися спотром ?

! Переконання, що будь-який вид спортивної активності шкідливий для хворих на астму, є неправильним.

? Які види фізичних навантажень/спорту є найкращим вибором для людей з астмою:

  • кращим вибором є плавання, гімнастика, деякі види єдиноборства (кунг фу, тхеквондо, дзюдо та ін.), йога, гольф, волейбол, бейсбол, настільний теніс, м’яка їзда на велосипеді, короткі змагання з легкої атлетики, аеробіка та аквааеробіка;
  • можуть бути більш складними: види спорту на витривалість (біг на довгі дистанції чи їзда на велосипеді), або які потребують багато енергії без тривалого відпочинку (футбол, баскетбол);
  • можуть бути більш важкими: спорт у холодну погоду (лижний спорт чи хокей), оскільки вдихання холодного повітря в поєднанні з прискореним диханням може провокувати загострення.

 Як бути?

  • Перш, ніж займатися спортом, астма має бути під контролем (це  пояснюється тим, що астма має хронічний перебіг і потребує безперервного лікування).
  • Контроль астми – план дій, рекомендований лікарем.
  • Прийом ліків для контролю астми не припиняти, навіть тоді, якщо немає симптомів (припинення лікування – це ризик погіршення симптомів і загострення астми).
  • Під час занять спортом мати ліки для швидкого полегшення симптомів (сучасна переважна контролююча терапія дає можливість використовувати один і той же препарат і для лікування, і для швидкого полегшення гострих епізодів астми в рекомендованих дозах).

         Препарати для контролю/лікування БА в спортивній медицині віднесені до таких, які можливо застосовувати після попереднього розгляду заяви в Всесвітньому антидопінговому агенстві – World Anti-doping Agency (WADA) ще до початку змагань. Інгаляційні форми кортикостероїдів, бронходилятаторів (бета2-агоністів, холінолітиків) короткої і тривалої дії не заборонені до застосування спортсменами, але на їх використання треба  отримати спеціальний дозвіл. Заборонені для використання препарати стероїдів та бета2-агоністів системної дії (котрі приймаються перорально чи парентерально). Зазначені рекомендації стосуються також ряду популярних безрецептурних препаратів, які часто застосовуються при гострих респіраторних вірусних інфекціях (ГРВІ), і нерідко є причиною дискваліфікації спортсменів (повний перелік представлений на сайті WADA).

 

Рекомендації та запобіжні заходи для хворих на астму, які бажають брати участь у спортивних змаганнях:

  • уникати занять спортом при дуже низьких або дуже високих температурах, або високій вологості, наявності алергенів (у сезон пилку або високого рівня забруднення повітря);
  • підходити до фізичних вправ поступово: всі спортивні заходи слід починати з повільного досягнення гіпервентиляції, спричиненої фізичним навантаженням, і 15-20-хвилинних періодів відновлення;
  • завжди мати при собі інгалятор, який можна використовувати навіть перед початком вправ (відповідно до рекомендацій лікаря);
  • ! прислухатися до свого тіла під час спортивної діяльності: намагатися підтримувати контрольований ритм дихання, а також передбачати чи контролювати будь-які симптоми астми, які можуть виникнути.

Висновки:

  • Астма не повинна бути обмеженням у житті пацієнтів і причиною відмови від активного життя і спорту.
  • Спорт та фізичне навантаження при БА не лише дозволені, а й приносять істотну користь здоров’ю пацієнта (виняток - лише індивідуальні протипоказання).
  • Наявність БА у значної частини спортсменів може бути певним викликом, а досягнення контролю над хворобою стає чи не найважливішою перемогою у житті!

 

Підготувала доц. Світлана РУДАКОВА.

Категорії: