Новини

14.12.2022
2033

Про можливості Програми Транскордонного Співробітництва Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 розповідали в УжНУ

Про можливості Програми Транскордонного Співробітництва Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 розповідали в УжНУ

У середу, 14 грудня, в УжНУ відбувся захід «Мандрівна академія»на якому науковці, студенти УжНУ дізналися про діяльність Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна 2014-2020, а також можливості нової Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027Метою заходу стало ознайомлення з особливостями реалізації транскордонних проєктів та оволодіння базовими навичками проєктної підготовки. Організаторами заходу виступили експерти Представництва Програми у Львові (PBU).

Відкрила зустріч проректор із науково-виховної роботи Мирослава Лендьел: «Приємно, що сьогоднішня подія зібрала багатьох активних представників факультетів, студентів,  я впевнена, що вона буде корисною для всіх. Сьогодні ми маємо зустріч із нашими добрими колегами зі Львова, представниками Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна, із якими маємо багаторічний досвід співпраці».

 

Далі присутні переглянули відео про реалізовані проєкти в рамках Програми транскордонного співробітництва. Старший експерт представництва PBU у Львові Василь Хім'як детальніше розповів про Програму транскордонного співробітництва, яка вже 17 років надає підтримку прикордонним регіонам країн. До 2022 року до програми входила й Білорусь, але участь цієї країни була припинена через підтримку нею російської агресії.

Василь Хім'як розповів, що наступна програма називатиметься «Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027» та буде розрахована на спільні проекти для поляків та українців з прикордонних громад. Загальна сума грантів становитиме 187,4 млн євро. «З якою метою ми тут? У нас наступний рік буде дуже активним, адже розпочинається нова програма, нові конкурси. Цим заходом ми фокусуємося на академічній спільноті, і тому він називається «Мандрівна академія», ми їздимо по вузах шести областей Західної України, які входять до території Програми Транскордонного Співробітництва. Також ми робимо ставку на студентів, адже в них є свіже бачення, нові, нестандартні ідеї, а це дуже важливо, коли йде мова про проєкти».

В Україні до програми транскордонного співробітництва можуть долучатися представники шести західних областей – Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської. А з Польщі – Підляське, Люблінське, Підкарпатське і частина Мазовецького воєводства.

Подавати заявки на грант можуть будь-які некомерційні установи, спільноти, громадські організації. Важливо, що проект має бути поданий спільно з польською організацією-партнером. За умовами програми транскордонного спіробітництва, 90 % проєкту фінансуються із фондів ЄС, 10% мають внести переможці гранту.

Великі інфраструктурні проекти подають обласні адміністрації, регулярні проекти отримують від 200 тис. до 2,5 млн євро (загальний кошторис 130,6 млн євро) і мікропроекти для категорії «співпраця» отримують по 60-100 тис. євро.

Проєкти в Програмі PL-UA реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: довкілля (сприяння адаптації до зміни клімату, стійкість до стихійних лих; доступ до води, каналізування; захист природи, зменшення забруднення), здоров’я (доступ до меддопомоги, паліативна, геріатрична медицина), туризм, співпраця, а також кордони.  Програма Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 вже затверджена Європейською комісією, грантові заявки можна буде подавати у 2023 році.

 Практичну частину зустрічі провела старша експертка представництва PBU у Львові Олена Зубрицька. Вона розповіла з чого слід починати  проєкт, розповіла, як будувати «дерево проблем», на що звернути увагу, де робити акцент, від чого слід відмовитися під час розробки проєктної заявки.

Детальніше із актуальними новинами та можливостями Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 можна ознайомитися за посиланням.

 

 

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: