Новини

22.02.2021
677

В УжНУ відбулася регіональна зустріч рад молодих учених Закарпатської області

В УжНУ відбулася регіональна зустріч рад молодих учених Закарпатської області

Щоб презентували свою діяльність і налагодити регіональну комунікацію, на Закарпаття завітали представники Ради молодих учених при МОН. Зустріч відбулася в Ужгородському національному університеті.

Привітав присутніх проректор УжНУ з наукової роботи  Ігор Студеняк. Він коротко розповів про наукову роботу Ради молодих вчених вишу, зрушення у фінансуванні проєктів цих науковців тощо. Зокрема, відзначив, що 8 представників Ужгородського університету отримують цьогоріч почесну стипендію Кабінету Міністрів для молодих учених.

Олеся Ващук

Діяльність Ради молодих учених при МОН презентували голова Ради Олеся Ващук та асоційований член Ради Андрій Хорольський.

Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України (РМУ при МОН) — консультативно-дорадчий орган, створений з метою сприяння реалізації конституційних прав молодих учених щодо їх участі у формуванні та реалізації державної політики у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності. Але, як зазначають самі члени Ради: «Це щось більше. Це спільнота активних молодих учених, що діють на суспільних засадах в інтересах української науки та українського молодого вченого».

Рада молодих учених при МОН стала ініціатором та організатором багатьох проєктів, які були представлені на зустрічі. Зокрема, мова йде про такі:

  • «Онлайн-лекції Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України» – проєкт з організації публічних виступів, спрямованих на розвиток та професійне становлення молодих вчених;
  • «Монографія на ґрант» – конкурс ґрантів на безкоштовне видання монографій молодих вчених;
  • «Здобутки молодих учених» – проєкт зі сприяння промоції здобутків молодих вчених.

В УжНУ відбулася регіональна зустріч рад молодих учених Закарпатської області

Цікавим цьогоріч буде премія «Молодий науковець року», яка передбачатиме 100 (!) номінацій – від «Краща монографія» до «Краще стажування» та «Краща інстаграм-сторінка».

«Ми, молоді науковці, повинні рекламувати себе, говорити про свої досягнення, в тому числі і через блоги та соцмережі», – переконує пані Олеся.

Неймовірно цікавим був і залишається проєкт  «Школа молодого науковця» – інтенсивний навчально-пізнавальний інтерактивний курс, орієнтований на актуальні проблеми становлення та професійного розвитку молодих вчених України. На зимовій школі цьогоріч був і працівник УжНУ Яким Якимович, член кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету. Він  захоплено поділився враженнями від події, з якої повернувся недавно: «Це постійна комунікація з однодумцями, обмін міркуваннями та новими ідеями. У рамках школи було проведено багато тренінгів на різноманітну тематику. Вони дозволили оволодіти новим досвідом, який актуальний для будь-якого науковця у сучасному світі».

Перша зимова школа молодого науковця від РМУ при МОН у Славську. Серед учасників - ужнівець Яким ЯкимовичПерша зимова школа молодого науковця від РМУ при МОН у Славську. Серед учасників – ужнівець Яким Якимович

Також відбулася презентація діяльності рад молодих учених Закарпатської області. Першою слово взяла Тетяна Малаховська, голова РМУ при ДВНЗ «УжНУ». Вона коротко розповіла про діяльність останніх років та найбільші досягнення молодих науковців УжНУ. Зазначила, що наші вчені часто відвідають та й самі організовують масштабні наукові конференції, їздять на стажування за програмами Erasmus+, DAAD, Visegrod, стипендіями від Вишеградського фонду тощо. Згадала і про унікальний масштабний проєкт РМУ філологічного факультету – «Інтерактивну мапу діалектів української мови» та щорічний конкурс стартапів від УжНУ.

Активною є РМУ Інституту електронної фізики НАН України, діяльність якої презентувала голова Вікторія Роман. Вона також розповіла більше про будні та працю молодих фізиків-науковців, їх цікаві та унікальні розробки протягом останніх років. Пані Вікторія говорила і про важливість стажування науковців-експериментаторів за кордом, але назвала і один суттєвий недолік – не всі повертаються. «Немає гідної оцінки нашій роботі на державному рівні», – з сумом констатує науковиця. З проблем назвала також недостатнє фінансування, малу підтримку експериментальних досліджень та проблему стипендій для науковців після 35 років.

Велике зацікавлення серед присутніх викликав проєкт «Дні науки», які щороку проводить ця РМУ, щоб показати дітям та молоді привабливість фаху фізика. Цей захід, до речі, є дуже впізнаваними серед містян та улюбленим для молоді.

На базі УжНУ також було створено Центр зі сталого розвитку УжНУ (директорка – Ганна Мелеганич) та Центр міждисциплінарних наукових досліджень УжНУ. Останній презентувала його керівниця Світлана Делеган-Кокайко. Ідея його створення полягає утому, щоб втілювати наукові дослідження та залучати науковців і студентів у міждисциплінарні, міжнародні проєкти екологічного, соціального, політичного, культурного та інших спрямувань. Центр існує віднедавна, але результати вже є – 18 лютого було презентовано проєкт «Ужгороде, дихай на повні груди» Емілією Глюдзик. Також пані Світлана поділилася своїми спостереженнями: «Бар’єрами для успішної реалізації потенціалу молодого науковця може стати незнання іноземних мов, відсутність комунікації університету з стейкхолдерами та недостатня профорієнтація студентів». І Центр якраз покликаний вирішувати ці завдання.

Цінно, що на заході були присутні інші представники РМУ. Наприклад, Тарас Гряділь, голова Ради молодих учених факультету післядипломної освіти (ФПОДП) ДВНЗ «УжНУ», Едуард Довбиш, голова РМУ Карпатського університету ім. Августина Волошина та багато інших.

В УжНУ відбулася регіональна зустріч рад молодих учених Закарпатської області

Наприкінці зустрічі всі присутні обмінялися думками щодо проблем, які їх турбують стосовно функціонування Рад, зокрема наголошували на низькому рівні комунікації між собою, входженні їх представників до Вчених рад та інших важливих питаннях.

Насамкінець представники делегації запропонували всім присутнім висунути кандидата – представника регіону у РМУ МОН, який надалі буде забезпечувати якісну комунікацію між всіма зацікавленими сторонами.

Дізнатися більше про діяльність Ради молодих учених при МОН можна дізнатися на їхній фб-сторінці. Соцмережа органу дуже активна, тут постійно ведуться прямі трансляції з презентаціями від молодих вчених з різних регіонів, онлайн-лекторії та консультації. «Слідкуйте за нами в соцмережах – ми завжди готові до співпраці та взаємодії».

Приєднуйтеся!

Галина Гичка

Медіацентр

Категорії: