Новини

17.04.2024
589

Освіта для відбудови України та євроінтеграції: Факультет суспільних наук

Освіта для відбудови України та євроінтеграції: Факультет суспільних наук

Ужгородський національний університет є одним із найпотужніших вишів нашої країни, який в умовах повномасштабної війни продовжує готувати студентів до життя, роботи та відбудови вільної України. Ми розпочинаємо нову рубрику, в якій ділимося з абітурієнтами можливостями підрозділів УжНУ.

В цьому матеріалі ми познайомимо вас із факультетом суспільних наук, який буде цікавим для тих абітурієнтів, які в майбутньому хочуть стати політологами, психологами, управлінцями,  соціальними працівниками, педагогами. Факультет суспільних наук створений у 2006 році, до нього входять 5 кафедр: політології і державного управління; соціології та соціальної роботи; психології; філософії; загальної педагогіки та педагогіки вищої школи. На факультеті навчається понад 1000 студентів і аспірантів  денної та заочної форм навчання. Детальніше про новації у навчанні в 2024 році – у нашій розмові із деканом факультету, професором Юрієм Остапцем.

 

Юрію Олександровичу, які новації у навчанні на факультеті впроваджені  у 2024 році?

Цьогоріч на кафедрі політології і державного управління започатковано підготовку фахівців за новою освітньою програмою – «Європейські студії». «Європейські студії» – перспективна освітньо-професійна програма, головною метою якої є підготовки кваліфікованих фахівців-«євроінтеграторів» на місцях, які зможуть забезпечити імплементацію нормативних вимог Євросоюзу щодо організації суспільно-політичного життя. Вони мають стати провідниками з реалізації європейських цінностей та впровадження їх у належне врядування, організацію виборчих процесів, функціонування територіальних громад тощо.

Крім того, ми відкрили нові аспірантури з філософії, психології, соціальної роботи та докторантуру зі спеціальності «Освітні, педагогічні науки». А загалом у нас на факультеті є 8 бакалавратів, 9 магістратур і 7 аспірантур.

Відповідно до укладених договорів наші студенти мають можливість стажування та продовження навчання в магістратурах країн Європейського Союзу. З деякими університетами підписані договори про подвійні дипломи. Наприклад, навчаючись у магістратурах зі спеціальності «Політологія» Тренчинського (Словацька Республіка) і Ужгородського університетів, студенти мають можливість отримати 2 дипломи: український і європейський.

 

Де працевлаштовуються Ваші випускники?

На факультеті готують фахівців зі спеціальностей, які потребує кожне суспільство при динамічному стабільному розвитку, а тим більше у післявоєнний час. Перш за все, це спеціальності, які пов’язані з реабілітаційною допомогою – «психологія» та «соціальна робота». Фахівці вказаних спеціальностей мають широкий вибір місць працевлаштування: центри зайнятості населення, управління соціального захисту, школи, психологічний супровід діяльності різних організацій.  

По-новому будуть окреслені і завдання для випускників спеціальностей «політологія», «публічне управління та адміністрування», «соціологія», «філософія». Фахівці з названих спеціальностей мають широкий спектр можливостей вибору професійної діяльності: від вчителя суспільствознавства, етики, викладача філософських, соціально-політичних дисциплін у вищих навчальних закладах до науковців, журналістів, аналітиків, експертів та управлінців.

Не може обійтися суспільство і без фахівців спеціальностей «дошкільна освіта» та «початкова освіта». Вони є тими, хто буде виховувати нове підростаюче покоління, починаючи з дитячого садочка, початкової школи, і завершуючи старшою школою та вищими навчальними закладами. 

І насамкінець, я переконаний в тому, що той, хто вчиться, докладає зусиль для здобуття практичних навичок і вмінь, завжди знайде роботу за спеціальністю.

 

Спеціальності, за якими у 2024-2025 навчальному році оголошено набір на факультеті суспільних наук:

 

Освітній ступінь «бакалавр»:

Психологія

Філософія

Політологія (освітні програми «Політологія» та  «Європейські студії»)

Публічне управління та адміністрування

Дошкільна освіта

Початкова освіта

Соціологія

Соціальна робота

 

Освітній ступінь «магістр»:

Психологія

Філософія

Політологія

Публічне управління та адміністрування (освітня програма «Державна служба»

Початкова освіта

Дошкільна освіта

Організація дошкільної освіти

Педагогіка вищої школи

Соціологія

Соціальна робота

 

Освітній ступінь «доктор філософії» (PhD) за спеціальностями:

Філософія

Психологія

Політологія

Публічне управління та адміністрування

Педагогіка

Соціологія

Соціальна робота

 

Детальніше про факультет суспільних наук, спеціальності та можливості працевлаштування можна дізнатися за посиланням.

Категорії: