Новини

07.05.2019
4298

Василь Калій: "На медичному факультеті №2 УжНУ навчаються студенти з майже 30 країн світу"

Василь Калій: "На медичному факультеті №2 УжНУ навчаються студенти з майже 30 країн світу"

Медичний факультет №2 створений у 2016 році для навчання іноземних студентів за напрямком «Медицина», терміном навчання 6 років. Викладання ведеться англійською мовою, а студенти навчаються з майже 30 країн світу. Наразі на факультеті  - близько 1300 студентів, підрозділ розвивається надзвичайно динамічно, а випускники несуть добру славу про УжНУ в цілому світі. Про особливості навчання та іноземних студентів в Ужгороді розповідає декан медичного факультету №2, доктор медичних наук, професор Василь Калій.

 

Чому Ви обрали в свій час фах медика, Ваша мотивація?

Я не можу сказати, що я мріяв стати лікарем в дитинстві. Ще у 1994 році, коли відкрилася Ужгородська гімназія, я поступив в клас гуманітарного профілю, тому що я планував бути дипломатом. Потім, коли я став дорослішим, більш реально почав оцінювати свої можливості, то в деякій мірі подивився на приклад свого батька, який є лікарем, приклад своєї сестри, яка тоді закінчувала навчання на медичному факультеті, і  вирішив також здобути фах медика. Хочу зазначити, що це було усвідомлене рішення і ніхто з близьких мене у ньому не переконував. Про вибір професії я не жалкую, мені до душі спілкування з людьми, можливість їм допомогти. Практики в мене наразі менше, адже  займаюся більше педагогічною та адміністративною роботою.

 

Які нововведення чекають на абітурієнтів цьогоріч?

Ми готуємо студентів за спеціальністю 222 «Медицина». Цьогоріч в нас змін по вступу не буде, абітурієнти здають вступні випробування з хімії, біології та англійської мови.  Єдиною особливістю є те, що у них період вступу продовжений до 15 листопада, у зв’язку з підготовкою всіх необхідних документів, візових паперів, нострифікації дипломів про середню освіту. Але ми намагаємося робити так, щоб до 1 листопада в нас уже був повноцінний перший курс.

 

Які перспективи працевлаштування у випускників медичного  факультету  №2?

Я вважаю про перспективи працевлаштування можуть розповісти самі студенти, оскільки на цьому, досить складному ринку надання освітніх послуг ми спостерігаємо величезний попит на наш факультет. У 2016 році, коли був створений факультет, у нас було всього трохи більше 400 студентів, зараз – 1300. Тоді ми набирали 170 студентів, а в цей навчальний рік – 315. Це найбільший набір на очну форму навчання на перший курс навчання за всю історію університету.

Географія наших студентів також суттєво збільшилася, якщо в 2016 році ми мали студентів з 14 країн, то тепер з майже 30. Це говорить про те, що можливості їх працевлаштування по всьому світу дуже широкі. Ми весь час отримуємо інформацію, що наші студенти підтверджують дипломи у своїх країнах і приступають успішно до роботи в своїх країнах. Найбільша частина наших студентів з Індії, але збільшується частка студентів з арабських країн, Європи – Франція, Нідерланди, Норвегія, Велика Британія, Словаччина, та навіть Сполучених Штатів Америки.

У зв’язку із певними змінами контролю якості знань студентів-медиків, у нас буде вводитися з поряд з КРОКом міжнародний іспит IFOM.  Цей екзамен діє у майже 30 країн світу. За його допомогою буде значно простішою нострифікація закордоном, і престиж нашого диплому зросте в рази, відтак буде збільшення вступників з Європи.

 

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

 

 

Категорії: