Делегація УжНУ відвідала першу звітну транснаціональну зустріч у рамках грантового проєкту
20-21 січня 2025 року в університеті Анже (Франція) відбулася перша звітна транснаціональна зустріч у рамках грантового проєкту за напрямком Еразмус+ КА2 "Навчання основ здорового харчування у підготовці фахівців в галузі охорони здоров'я" (детальніше про проєкт). У заході взяли участь представники п'яти країн-учасниць проєкту: Ірландії, Швеції, Франції, Румунії та України.
У складі делегації від Ужгородського національного університету зустріч відвідали доктор біологічних наук, професор Надія Бойко, кандидат медичних наук, доцент Олена Дуло, кандидат фармацевтичних наук, доцент Ольга Криванич та кандидат медичних наук, професор Олег Швець.
Вітальним словом конференцію відкрила проректорка університету Анже, професорка Катрін Пассірані, яка ознайомила присутніх зі структурою університету Анже та переліком спеціальностей, доступних для здобувачів вищої освіти.
Від команди координаторів проєкту доповіла Сара О'Донован (Атлантичний технологічний університет, Ірландія), яка представила порядок звітності та перелік робочих пакетів в рамках виконання проєкту, а також поділилася досвідом імплементації питання нутріціології в освітню систему Ірландії.
Представники країн-учасниць надали попередній аналіз включення питань нутріціології, дієтології, основ здорового харчування та застосування харчових добавок в освітні програми своїх закладів вищої освіти. Серед доповідачів були Анн-Марі Ле Рей (Університет Анже), Мікаела Віллмер (університет Євле, Швеція) та Джордж Дежьо (Університет міста Орадея, Румунія).
Від України виступила координаторка української групи науковців, завідувачка кафедри медико-біологічних дисциплін, доктор біологічних наук, професор Ужгородського національного університету, Надія Бойко, яка представила учасникам зустрічі стан імплементації нутріціології в освітні програми чотирьох спеціальностей в галузі охорони здоров'я України, а саме: медицини, фармації, медсестринства і фізичної терапії.
«На цьому етапі ми надаємо попередній аналіз змістовної та кількісної присутності питань харчування в освітніх траєкторіях майбутніх фахівців медичної галузі. Наразі опрацьовано 27 освітньо-професійних програм з усіх спеціальностей, із запланованих за наявності до 15 з кожного окремого напряму. Ми усвідомлюємо необхідність включення питань нутріціології в освітньо-професійні програми підготовки фахівців, адже чітко визначаємо цільову аудиторію та практичне застосування знань з нутріціології в майбутній професійній діяльності лікарів та фармацевтів. Вони зосередяться на діагностиці та лікуванні захворювань обміну речовин і харчових розладів, тоді як майбутні медсестри та фізичні терапевти працюватимуть над покращенням якості життя, благополуччям та функціональним відновленням осіб, що страждають від тих чи інших захворювань, не лише шлунково-кишкового тракту», – резюмувала Надія Бойко.
Робота в рамках проєкту розпочалася у листопаді 2024 року. Попередній аналіз освітніх програм з нутриціології здійснювала анонсована робоча група, експерти якої відповідали за певну спеціальність: медсестринство – Паллаг О.В., фізична терапія – Дуло О.А., фармація – Криванич О.В., медицина – Швець О.В., післядипломна освіта – Дорофеєв А.Е. Також до перекладацької роботи активно залучився відділ міжнародних зв'язків та комунікацій в особі керівника відділу Оксани Свєженцевої.
Наприкінці конференції учасники узгодили наступні кроки реалізації грантового проєкту. Зокрема, проведення інтерв'ювання у фокус-групах, результати якого будуть представлені на майбутніх спільних зустрічах та використані з метою напрацювання і впровадження нових методичних підходів навчання нутриціології медичних працівників різних профілів.
Дякуємо керівництву та фінансовому відділу УжНУ за своєчасне і злагоджене адміністрування, що сприяє успішній реалізації поставлених завдань.