Новини

05.04.2024
985

В УжНУ відбувся відбірковий тур конкурсу “Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій!”

В УжНУ відбувся відбірковий тур конкурсу “Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій!”

У середу, 27 березня, відбувся другий відбірковий тур конкурсу “Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій!”. Зареєстровані учасники презентували свої проєкти перед Експертною радою. Відкрив другий тур конкурсу інноваційних ідей голова Експертної ради, проректор з наукової роботи Іван Миронюк. В склад Експертної ради також увійшли: радниця ректора з питань інновацій,  завідувачка кафедри медико-біологічних дисциплін Надія Бойко, начальниця науково-дослідної частини Катерина Скубенич, заступниця начальника науково-дослідної частини Катерина Ковальчук, координаторка Стартап-центру УжНУ Ганна Костьов’ят тадиректор Закарпатського відділення Малої академії наук України Андрій Варцаба. Надалі учасники представили власні проєкти. Загалом було презентовано 10 стартап-проєктів.

Тарас Гряділь презентував стартап-проєкт  “Uzhhorod Smart City Platform”. Ідея проєкту має на меті створити цифрову платформу, яка об'єднає дані міста Ужгород за географічним принципом (вулиць та адрес) тегування даних, щоб забезпечити зручний доступ до цих даних та покращити координацію між міськими службами, державними організаціями та мешканцями міста. 

Студент факультету математики та цифрових технологій Вогар Андрій представив проєкт “Інформаційна система життєдіяльності студмістечка УжНУ”. Стартап-проєкт спрямований на розробку вебсайту, що містить актуальну інформацію про студмістечко УжНУ. Також вебсайт є платформою для цифровізації всіх процесів у гуртожитку між студентами та комендантами. 

Представник стоматологічного факультету Булик Владислав презентував проєкт “Впровадження новітніх технологій АI в стоматологічну практику”. Проєкт спрямований на розробку та впровадження в стоматологічну практику AI-технологій із поєднання потужностей апаратної складової з метою удосконалення методу вибору тактики лікування, впровадження тактики паралельності роботи лікаря та допоміжного штучного інтелекту.

Студентки факультету здоров'я та фізичного виховання Чопей Андріана та Максимова Анна представили проєкт “Крісло колісне трансформер". Крісло колісне трансформер - це інноваційний механізм, який дозволяє регулювати висоту за допомогою спеціальних пружин-підіймачів. Дана функція дає змогу користувачам підіймати сидіння крісла і створює комфортне та безпечне сидіння за допомогою ремнів безпекидля людей з обмеженими можливостями. 

Наступними презентували свої проєкти представники біологічного факультету: Олександра Колесник та Іван Скляр. Олександра представила проєкт “Комбінований антимікробний засіб широкого спектра дії”, який являє собою поєднання декількох компонентів з антимікробними властивостями. Комбінація компонентів забезпечує антимікробну дію на широкий спектр антибіотикорезистентних мікроорганізмів, що в ряді випадків дає можливість уникнення застосування антибіотика. Іван Скляр презентувавсерію засобів гігієни за ротовою порожниною при запальних захворюваннях пародонту розроблених з урахуванням складу мікробіоти. Засоби догляду за ротовою порожниною мають бактеріостатичні властивості та складаються з компонентів рослинного походження, які володіють антимікробними, антиоксидантними та протизапальними властивостями.

Василь Батрин разом з Анастасією Шкирта студенти  факультету інформаційних технологій,  розповіли про своє інноваційне надбання – “Пристрій ідентифікації положення дронів в умовах радіоелектронної боротьби”. Основною метою проєкту є створення інноваційного рішення, яке зможе визначати з максимальною можливою точністю розташування безпілотних літальних апаратів у складних умовах радіоелектронної боротьби. Враховуючи дедалі більше значення безпілотників у сучасних військових боях, здатність точно визначати їх місцезнаходження при втраті сигналу GPS, стала незамінною для оборони та безпеки країни. Пристрій розрахований на роботу в діапазоні низьких частот.

Проєкт “DealFinder” представив  представник факультету математики та цифрових технологій, аспірант Михайло Тромбола. Стартап-проєкт являє собою мобільний додаток для персоналу малого бізнесу роздрібної торгівлі. Додаток призначений для перевірки ціни на різні продукти (переважно Apple), а також швидкому представленню інформації потенційним клієнтам, із менеджментом доступу для персоналу.

Наступним презентувала свій проєкт “PHOTeeth” – підхід до використання фотограмметричного методу в постімплантаційному періоді та під час планування протезування” студентка стоматологічного факультету Марія Білей. Проєкт спрямований на розробку підходу до використання методу фотограмметричного сканування для планування подальшого протезування в ортопедичній практиці, зокрема в постімплантаційному періоді для забезпечення пацієнтам належного рівня естетики одиничних та/або складних ортопедичних конструкцій зі збереженням їх природних форм та кольору, а також можливості корекції в процесі планування лікування залежно від преференцій пацієнта.

Останньому надали слово Мирославу Гончаруку-Хомину, який представив стартап-проєкт “Digital Dental Patient Study Concept – стоматологічна освіта змішаної реальності”. Проєкт являє собою оригінальну навчальну платформу, методологію реалізації, алгоритм впровадження та набір цифрових навчальних матеріалів, які можуть бути імплементовані у структуру формальної та неформальної стоматологічної освіти на базі закладів вищої освіти, громадських організацій, провайдерів освітніх послуг, а також з власної ініціативи студентів, здобувачів та пошукачів, і характеризується можливістю залучення функцій аугментованої та змішаної реальностей у навчальний процес при обмежених фінансових ресурсах в процесі очної чи дистанційної форм навчання. 

C:\Users\Катя\Downloads\1712237014615 (1).jpg

Переможці другого відбіркового етапу візьмуть участь у фіналі конкурсу, який відбудеться 02  травня 2024 року о 12:00 годині у залі засідань Вченої ради УжНУ за адресою:  пл. Народна, 3 (2 поверх). 

Сподіваємося, що фінальний етап конкурсу принесе багато незабутніх моментів для усіх учасників та сприятиме розвитку та комерціалізації інноваційних ідей.

 

За інформацією науково-дослідної частини

Категорії: