Новини

19.04.2024
513

Освіта для відбудови України та євроінтеграції: факультет історії та міжнародних відносин

Освіта для відбудови України та євроінтеграції: факультет історії та міжнародних відносин

Ми продовжуємо нашу рубрику, в якій ділимося з абітурієнтами можливостями підрозділів УжНУ. Цей матеріал буде цікавим вступникам, які розглядають для вступу факультет історії та міжнародних відносин. Підрозділ створений шляхом об’єднання історичного факультету, що був одним з перших структурних підрозділів Ужгородського університету, заснованих у 1945 році,  із сучасним і престижним факультетом міжнародної політики менеджменту та бізнесу. Детальніше про новації у навчанні в 2024 році – у нашій розмові з деканом факультету Віталієм Андрейком.

 

– Віталію Івановичу, які новації у навчанні на факультеті впроваджені протягом останнього року?

– На факультеті у 2023 році запровадили проєкт «Дипломатичний фронт», у рамках якого для всіх учасників, зокрема студентів міжнародників, відкривається унікальна можливість безпосередньо від топ-дипломатів України дізнатися актуальну інформацію щодо сучасної роботи зовнішньополітичних відомств, що дає можливість не лише ґрунтовно отримати теоретичну підготовку своїх студентів, але й надає їм можливість здобути практичний досвід у сфері міжнародних відносин. 

Вагомим є досвід студентів, що беруть участь у міжнародних програмах стажування та обміну – співпраця з іноземними університетами дає можливість студентам пройти стажування в посольствах, міжнародних організаціях, дипломатичних представництвах та інших профільних установах за кордоном.

Одним із нововведень цього року для студентів спеціальностей «менеджмент» та «маркетинг» вважаємо залучення до викладання професіоналів-практиків, що керують підприємствами та фірмами, які здатні пояснити студентам не тільки теоретичну, а й практичну складову їх майбутніх професій, у результаті чого забезпечується активна синергія теорії та практики. Ними постійно проводиться робота із використанням у процесі навчання штучного інтелекту (ChatGPT) та хмарних технологій.

Хочемо також відзначити, що було створено віртуальну екскурсію Археологічним музеєм ім. Е.Балагурі студентами-культурологами (Даніель Волошин і Любомир Шквара). Зробили це, щоб завдяки засобам діджиталізації зробити музей доступнішим ширшій аудиторії. Екскурсія складається з 7 блоків, у яких представлені близько тисячі експонатів музею. По кожному з них є фото та детальна інформація. За допомогою технологій WebGL та JavaScript усі бажаючі можуть вільно переміщуватися музейною кімнатою, розглядати окремі артефакти та отримувати інформацію про них.

Налагоджено співпрацю з музеями обласного центру – Ужгородським скансеном (Музей народної архітектури та побуту) та Закарпатським обласним краєзнавчим музеєм ім. Т.Легоцького. Саме тут викладачі часто проводять виїзні лекції зі студентами-істориками.  Підписано угоди про співпрацю з музеями, зокрема Східнословацьким (м.Кошице) та Західнословацьким (м.Трнава) та Картинною галереєю м.Кошице (Словаччина), що відкриває можливості для студентів отримати практичний досвід та вивчати аспекти своєї галузі за межами університету. Такі партнерства можуть забезпечити можливість проходження практики та дослідження різних аспектів історії, культури та мистецтва.

Для складання завдань в межах багатьох дисциплін широко застосовується кейс-метод. Заохочується також робота студентів у групах та активна позааудиторна діяльність, щоб розвивати у студентів м’які навички (soft skills).

Для покращення організації навчального процесу (аудиторного і дистанційного навчання) та впровадження сучасних форм, методів і технологій, факультет у 2024 році відкрив Міжнародний освітній простір «SVITLO». Такий підхід дозволяє поєднати традиційне навчання в аудиторії та високотехнологічне навчання онлайн, та проєктне навчання. Так, в рамках окремих курсів студенти створюють відео- та фотопрезентації своїх проєктів як основний результат вивчення курсу. Також на базі МОП «SVITLO» було зреалізовано кілька освітніх і навчальних проєктів як для студентів, так і для активних представників громадянського суспільства.

Де працевлаштовуються Ваші випускники?

– Спеціальності факультету історії та міжнародних відносин (ФІМВ) надають широкий спектр вибору для працевлаштування, так до прикладу випускники  працюють у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО), музеях та інших державних і недержавних установах:

  • Шершун Олександр – радник з питань розвитку туристичної галузі Мукачівського міського голови, дослідник Мукачівського історичного музею «Паланок»;
  • Пейк Михайло – Ужгородський ліцей імені Т.Г. Шевченка;
  • Шек Петро – Ужгородський ліцей №3;
  • Шелемба Ярослав – Ужгородський ліцей імені Т.Г. Шевченка;
  • Гичка Галина – онлайн-журнал Varosh;
  • Рейтій Галина – Ужгородський ліцей імені Т.Г. Шевченка.

 

Випускниця за ОП «Країнознавство», спеціальності міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії Дениса Гарбовська працює у бізнес-центрі Nestle (Львівська філія). Обіймає посаду Social média spécialiste, команда займається наданням послуг у сфері моніторингу соціальних мереж (це можуть бути різного роду проєкти в залежності від запиту клієнта, включаючи кризові моніторинги). Зазвичай Дениса покриває англомовні та франкомовні ринки. Відзначимо, що високий рівень підготовки студентів у контексті вивчення іноземних мов суттєво сприяв розвитку випускниці в даному напрямку роботи.

Випускниця Віра Мойсюк працює в аутсорсинговій компанії BPO Nextdoor, де задіяна у сфері медіамоніторингу і статистичного аналізу підприємств німецькомовних країн. За її словами, саме навчання на факультеті історії та міжнародних відносин сприяло розвитку у галузі медіааналізу, адже щоб якісно аналізувати інформацію і формувати звіти для іноземних замовників, потрібно не лише володіти базовими навичками аналітичної діяльності, а й обов'язково орієнтуватися у соціально-економічній і політичній ситуації німецькомовних країн.

Вікторія Плохотніченко працює грантовою менеджеркою у ГО «Львівський медіафорум», яка уже понад 10 років займається розбудовою життєздатних, якісних та професійних медіа. Окрім того, організація проводить найбільшу медійну конференцію Центрально-Східної Європи – LMF, де цього річ представники медіа, громадянського суспільства, аналітичних центрів, міжнародних організацій та національних органів влади обговорюватимуть проблеми, розв’язання яких критично важливе для міжнародної підтримки України в час великої війни.

Спеціальності кафедри БАММ надають широкий спектр вибору для працевлаштування: державні та недержавні установи, організації, підприємства:

073 Менеджмент

  • Попик Валентина – HR адмін-спеціаліст NBS Lviv
  • Шишка Віта – керівник відділу логістики ТОВ «БАУШПАР»
  • Герзанич Катерина – менеджер по роботі з клієнтами ФОП Герзанич В.В. (туристична агенція «Coral travel”)
  • Фомін Олександра – співробітник бухгалтерії у CITCO (Вільнюс, Литва); бізнес-ментор в Національна мережа розвитку локальної філантропії «Філантропи» проєкт «Мрії в дії».
  • Тромбола Василь – директор ТОВ «Волфрекрут Україна»
  • Ножов Едвард – проєктний менеджер Packaging Solutions
  • Башуцька Анастасія – менеджер з продажу, рекламний дім «Idea»

     075 Маркетинг

  • Балко Олександра – проектний менеджер в компанії «Moko digital agency»
  • Штібель Олександр – відеомейкер-фрілансер
  • Чакавий Станіслав – менеджер з продажу, рекламний дім «Idea»
  • Тимченко Олексій – проєкт-менеджер, компанія «TWNTY Digital GmbH».

 

Спеціальності, за якими у 2024-2025 навчальному році оголошено набір на факультеті історії та міжнародних відносин:

Освітній ступінь «бакалавр»:

  • Середня освіта (Історія);
  • Історія та археологія;
  • Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії (Міжнародні відносини);
  • Маркетинг;
  • Менеджмент;
  • Культурологія.

        Освітній ступінь «магістр»:

  • Середня освіта (Історія);
  • Історія та археологія;
  •  Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії (Країнознавство).
  • Маркетинг;
  • Бізнес-адміністрування.

        Освітній ступінь «доктор філософії» (PhD) за спеціальностями:

  • Спеціальність 032 Історія та археологія.
  • Освітньо-наукова програма «Історія та археологія».

 

Детальніше про факультет історії та міжнародних відносин, спеціальності та можливості працевлаштування можна дізнатися за посиланням.

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: